Tűzgyűrű

Kaiju. Japánul annyit tesz: óriási szörnyeteg. Jaeger, a vadász német megfelelője. Július 11.-én mutatkozott be Európában az év egyik látványprojektje, a Tűzgyűrű. Az olyan sci-fi, fantasy és képregény fanatikusok, mint jómagam már előre piros betűs dátumként kezeltük a premier napját. Mert ugye, mi lehet rossz egy olyan filmben, ahol óriás szörnyetegek úsznak fel a tenger mélyéből és pusztítanak el világvárosokat, az emberiség pedig egyetlen fegyverként óriási robotok hadát vonultatja fel ellenük?

Semmi. A baj csak az, hogy az előzetes jóformán levetítette a filmet két percben. A stúdió nem tartotta 2shake közt a nézőt és nem csempészett az előzetesbe egy kis titokzatosságot sem. Tudtuk, hogy jönnek a szörnyek. Tudtuk, hogy bunyó lesz. Tudtuk, hogy a közepén nyerésre állnak majd. De azt is tudtuk, hogy a végén az emberiség győzedelmeskedik. Mint mindig.

A történet mellett a legnagyobb vonzóerő kétség kívül a rendező, Guillermo del Toro(Ördöggerinc, a Faun labirintusa) személye volt. Ennek ellenére a bemutató előtti kritikák nagyon lehúzták a filmet, egyes portálokon a Tűzgyűrű bukásra volt ítélve 180 milliós budgetja és 50 milliós reklámkampánya ellenére. Természetesen maga a nagy költségvetés nem ok arra, hogy egy film sikeres ill. jó legyen, ám a kritikusokra rácáfolva a Tűzgyűrű egy korrekt alkotás lett. A színészi teljesítményre nem térnék ki különösebben, ugyanis Idris Elba karakterén kívül senki nem ütötte meg a mércét, játékával nem hozott semmilyen drámaiságot a filmbe. Ezen a téren mindenképp csalódott vagyok, ugyanis a filmben legalább 40 percnyi olyan jelenet került be, ahol a játék mindenképp növelni tudta volna a színvonalat.

Összegezve a Tűzgyűrű egy kötelező alkotás a műfaj szerelmeseinek, aki pedig csak a látványért jár moziba, annak is üde kikapcsolódás lesz a szörnyes-robotos film. Érdekesség még, hogy az utóbbi évek legjobb 3D-s nyitányát produkálta a konvertálás ellenére is. A jegyvásárlók több, mint fele a szemüveges verziót választotta, bár úgy gondolom, hogy a Tűzgyűrű élvezhető minden formában.

Megjegyzés: A moziban kettővel mellettem egy apuka ült két 8-10 éves forma kislányával. Tíz perc után sírógörccsel szaladtak ki. Az apuka is…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s