Kirobo, az űrutazó robot

A japán elme(zavar) újabb szülötte.

Augusztus 3.-án hazai idő szerint háromnegyed kilenckor egy japán teherűrhajó hagyta el a Földet fedélzetén a világ első űrutazó robotjával, KIROBÓVAL.

KIROBO, aki úgy néz ki, mint egy hormonzavaros POKÉMON a maga 34 centijével elmondhatja magáról (igen, mivel beszélni is tud!), hogy ő az első humanoid robot, aki egy űrhajó egyedüli utasaként kivándorolt az űrbe. A kis zsebterminátort azért készíttette a japán űrkutatási ügynökség, hogy szórakoztassa a nagyérdeműt az űrben, mármint hosszú utakon ill. az űrállomásokon. A dolog pikantériája, hogy KIROBO egyedül a japán nyelvet beszéli, így meg kell várnia a novemberben érkező Koichi Wakata űrhajóst, hogy valaki meg is értse, mit motyog.

Emellett a Tokiói Egyetem Fejlett Tudományok és Technikák Kutatási Központjának mérnökei hang-és arcfelismerő rendszerrel is ellátták, képes megkülönböztetni a arcon látott érzelmeket egymástól. A projektben a Toyota Motor Corp. Robo Garage részlege, valamint a Dentsu Inc. vesz részt. Ez igen! Ha az űrhajósoknak nincs kedvük beszélgetni Kirobóval, összehajtogathatják egy hibrid Lexus-szá.

Persze, nem kell megijedni, a teherhajó nem azért indult el az űrbe, hogy megmutassa KIROBONAK, hogy néz ki a Google Earth alkalmazás teljes életnagyságban, hanem mert emellett feladatként még 852 kg alkatrészt, ellátmányt és élelmet kell eljuttatnia az űrhajósoknak. Akik valószínűleg már nagyon várják a kis hadaró potyautast.

A viccet félretéve mindenképp lenyűgöző a japánok jövőlátása, akárcsak az azt segítő technikai fejlettség elérésére tett kísérleteik. Ám egyben veszélyes is, ha nem tartják kordában. Nem szeretnék itt hollywoodi filmekre, terminátorokra és az emberiség ellen forduló gépekre utalni, de ha ilyen ütemben halad a technika fejlődése, idő kérdése a mesterséges intelligencia létrejötte és felhasználása. Rossz kezekben maga a zsenialitás az, ami veszélybe sodorja a fejlődést.

De KIROBO egyelőre még csak egy japánul hablatyoló, semmire sem jó kis robot manó. Bár, amit most hajtott végre, az kis lépés egy robotnak, de hatalmas lépés az…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s