Zuckerberg ötlete – Mindenki a Facebookra!

A Facebook feje hatalmas fába vágta a fejszéjét.

Mikor elég az elég?

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal mindenhatója a világ egész lakosságát csatlakoztatná az internetre. Ugye, minden ilyen kezdeményezés valamilyen célt szolgál és minden ilyen kezdeményezésnek megvannak a kritikusai is. Ez természetes. De miről is van szó?

Zuckerberg és cége, valamint további hat óriáscég augusztus közepén előálltak egy nagyon komoly volumenű projekttel és az ahhoz tartozó kampány tervével. Az internet.orgkezdeményezés nem más, mint az elég világ bevonása a hálózatba. Az oldalra kattinva egy kampányvideót láthatunk, melyben a vezető motívum a kapcsolat és a kapcsolattartás. Illetve, hogy mindenkinek joga van hozzá. Ez a mondanivaló.

Mint tudjuk, a világon több, mint 5 milliárd ember használ mobiltelefont, viszont csak nagyon kis részük rendelkezik okostelefonnal és a hozzá tartozó internetelérhetőséggel. Ezen kíván változtatni Zuckerberg. Összejöhet neki?

A kezdeményezés konkrétumai egyelőre nem világosak számomra, azaz nem tudom elképzelni, miként fogják internettel ellátni az olyan országokat, mint az afrikai Eritrea(a lakosság 0,8%-ának van internet kapcsoalta), az ázsiai Kelet-Timor(0,9%) vagy Mianmar(1,1%). Nem ők az elsők, akik ezt a célt tűzték ki maguk elé. A Google pédául rádióantennákkal felszerelt ballonokat küldött a sztratoszférába Loon nevű programja keretében, az okostelefon gyártó cégek pedig igyekeznek elérni egy 15 dolláros készülék kifejlesztését. A Facebook eddig több, mint egymilliárd dollárt költött a projektre.

Zuckerberg arra a kérdésre, hogy miért teszi mindezt, így válaszolt: “Azért koncentrálok erre a dologra, mert hiszem, hogy ez a generációnk egyik legnagyobb kihívása.”Egyesek viszont nem így gondolják. Sokak szerint ez egy jótékonykodásba bujtatott üzleti modell, melynek célja megszerezni az összes olyan felhasználót és azok személyes adatait, akik még nem rendelkeznek internet-kapcsolattal, tehát azokat, akik még nem részei e hatamas rendszernek. A .org logó alatt azt a látszatot keltik, miszerint ők egy non-profit szervezet, viszont a távlati célok kétség kívül zsíros dollárok formájában villognak a cégek szemei előtt. A közösségi portált havonta 1,15 milliárd ember használja, de terjeszkedésének gátat szab, hogy a fejlett piacok telítettek. Lassul a tempó. Képzeljük el, mennyit érne a Facebook, ha a világ egész lakosságának személyes adataival rendelkezne. Egy modern kori Nagy Testvér. Emellett sokkal széleskörűbb üzleti modellt lehet kidolgozni a jelenlegi felhasználók 3x-val. El kell rá tapsolni pár milliárdot? Na és? Megéri.

Mint tudjuk a Facebook és az okostelefonok megjelenése azt a szokást generálta az emberekben, hogy személyes kapcsolataikat is a portálon keresztül ápolják. Nem akarom azt megérni, hogy a nagymamám lekváros tarkedlijét a neten kelljen tőle megrendelnem…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s