Pain and Gain – Hihetetlen, de igaz

Michael Bay most nem robbantotta fel egész Miami-t, ellenben nagyot alkotott.

A Pain and Gain beharangozó trailerje egy mondhatni klasszikus akciófilm ígéretét hordozta, a színészek ismertek, felkapottak voltak és ami a legfontosabb, a 90-es évek Miami-ja vonzó volt a néző számára. Ezért is ültünk be a filmre.

Mark Wahlberg alias Daniel Lugo, a kigyúrt izompacsirta kis életét éli a kis edzőtermében kis pénzt bezsebelve ezért. Gazdagabnál gazdagabb szélhámosok és maffiózók járnak hozzá, akik a személyi edzőnek szinte mindent kikotyognak. Ekkor születik meg hősünk fejében a világ egyik legidiótább ötlete. Két másik IQ-harcos társával elrabolják az egyik klienst, akit (sajnos) az a Tony Shalhoub játszik, akinek a továbbiakban csakis Monk karaktere engedélyezhető. Rászedik, hogy minden vagyonát ruházza át hármójukra, aki ezt a sorozatos kínvallatás után meg is teszi.

Eddig minden rendben is volna. Csakhogy, hőseink agykapacitásából kiindulva, a dolgok nem mehetnek simán. Az alapötlet, hogy senkinek nem esik bántódása, hamar a ködbe vész és a történet átalakul egy szürreális horrorkavalkádba, melynek minden egyes részlete egy újabb kudarc ill. hihetetlen ökörség. Mondhatnánk a film vicces, a karakterek hülyéskednek és egy bombajó akcióvígjáték kerekedik az egészből. Persze. Ha figyelmen kívül hagyjuk a tényt, hogy a Pain and Gain igaz történeten alapszik.

A blog beharangozója Michael Bay új arcára utal, azonban a rendező stílusa felfedezhető az egyes jelenetekben. A szuperlassítások és a pörgő szobakamera itt is alaptartozéka a filmnek, mindemellett üdítő volt nézni, ahogy Bay visszahozza a 90-es évek hangulatát. Tudni kell ugyanis, hogy Michael Bay mindent megtett, hogy megrendezhesse ezt a filmet. Hajlandó volt elvállalni a Transformers 4-et, csakhogy megkapja a 25 milliós büdzsét, a színészek is lemondtak gázsijuk nagy részéről, egyszóval a Pain and Gain Bay szerelemprojektje volt. Keresett is ötvenmillió dollárt Amerikában, persze az európai hype nélkül itthon nagyon elhasalt. Kár érte.

A 6.6-os imDb besorolás korrektnek mondható, pláne egy Bay film esetében, ennek ellenére véleményem szerint az eddigi legjobb filmjei közt tartandó számon, persze csakis a Bad Boys után. Nem állítom, hogy kötelező darab a polcon, de aki szereti az akciót, szereti Wahlberget vagy The Rock-ot és szeret kikapcsolni, az tegye be a lejátszójába. Nem lövöm le a poént, de a film után (és közben is) többször az az érzése támad a nézőnek, hogy: Nem, ez nem lehet igaz. Ilyen nincs. És ez rossz sosem lehet.

Mottó: No brain, only muscles!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s