SPP = Szocialista Politikai Póker

Megnyílt Pandora szelencéje, jönnek a botrányok.

Szép lassan ébredeznek politikusaink nyári álmukból, indul az a bizonyos mandula. Az, amelyik a sárdobálásért felelős.

A miniszter ”élnök úr” igazán nem tétlenkedett, azaz az őt eddig nagyjából sikeresen eltakaró homály foszladozásnak indult. Persze, várható volt, most, hogy mindenféle választások elé nézünk. Robert Fico és a SMER sohasem a tiszta, fair-play (ha ilyen létezik egyátalán) politikát űzték, botrányaikat most kezdi a szemfüles ellenzék előhúzkodni a mágikus bűvészkalapból. De gondoljátok el, miféle profizmus az, amikor egy nyilvános dokumentum részletei elkerülik az illetékesek figyelmét, ott felejtvén(vagy szánt szándékkal) a tisztelt, kedvelt és megbecsült óriáscég pecsétjét. Ekkora IQ-fighterek dolgoznának a SMER-nek? Vagy a kapcsolatot a kormány és a Dzséentí között nem is akarták titkolni? Ha így van, mindenképpen naivak voltak. Ezt még a legkisebb és legnyunyább jobboldali párt is darabokra szedné.

De nem ez a pofátlanság. Minden egyes kormány köt üzleteket, minden egyes kormány köt rossz üzleteket, a végén valakinek állnia kell a cechet. De azt, ahogy ezt a média megosztottsága miként vitte a hátán a múlt héten, az döbbenetes. A SME nem is titkolta elszántságát, ha lett volna náluk egy kard vagy bármilyen szúró-vágó eszköz, azonnal vérbalettet rendeztek volna a sajtótájékoztatón. Azonban a baloldali kormány féke, a Fico hátsójába nagyon mélyen beszorult TA3 hírcsatorna ezt is képes volt elsimítani. Vagy legalábbis hozzájárult ahhoz, hogy Fico 238-szor elmondhassa, hogy a gázárak nem fognak emelkedni. De milyen áron? Persze. Elhiszem én, hogy az aki 3-400 euróból kénytelen gazdálkodni, eme kijelentést úgy üdvözli, mint az égből pottyant mannát. Nem tudja viszont, hogy minden egyes akció reakciót szól, minden egyes lyukat be kell majd foltozni, és ha elfogy a cérna, bizony akkor mi lesz.

Visszavásárolni egy veszteséges óriáscéget, ez még belefér. ”Rajtafelejteni” a J&T logóját a dokumentumokon, ez is belefér. Federič, a dzsentri kozmopolita lakást vásárolt 2004-ben bagóért, ez is lenyelhető, nem ő volt az egyetlen. De végignéznem Fico sajtótájékoztatóját pénteken, majd a TA3 -beli orgazmálódását, az már nem OK. Amikor egyetlen kérdésre sem válaszol egyenesen, amikor modora majdhogynem az arrogancia csimborasszója, amikor jó, hogy nem nevezi debileknek az ország más lelkületű polgárait. És a televízió egyedüliként behívja őt vasárnap délben. Hogy magával vitázhasson? Non-szensz.

Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ez csak egy nagyon kis csepp a tengerben. Most nyílik meg Pandora szelencéje, elárasztva a közéletet mindenféle botránnyal, titkos irattal, elcsalt tenderekkel. De tessék. Amíg tart a buli, senki sem panaszkodik…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s