Bossa Nova – Brazil zenetörténelem

Antonio Carlos Jobim és Frank Sinatra szombat esti improvizációi

Film/Zene kategóriánk első zenei szösszenete egészen Brazíliáig repít minket, a szamba és a bossa nova hazájába. A minap minden előzmény nélkül, kellemetlen influenza-járvány okozta szenvedéseim közepette nekiálltam brazil zeneszámok keresgélésébe a Youtube-on. Olyannyira magával ragadott a hangulat, hogy hajnali háromig még enni is elfelejtettem. Úgy éreztem ezt másnak is hallania kell. Ezért szemezgetünk mai bejegyzésünkben a “bossa nova”, azaz az “új divat” korszak meghatározó muzsikusainak repertoárjából.

Brazília leghíresebb nótája, melyet azóta is dúdol a világ, Ary Barroso zeneszerző tollából származik. Az “Aquarela do Brasil” 1939-ben készült, a lemezen Francisco Alves baritonja hallható, mely azóta számtalan előadó által bejárta az egész világot. A “Brasil”-ként is ismert alkotás még nem sorolható a bossa nova dalai közé, ám Joao Gilbertó-ra, a stílus megalkotójára nagy hatással volt Barroso műve.

Ary Barroso

1200px-Ary_Barroso_e_Juscelino_Kubitschek,_1957

Fotó: Wikimedia / Balra: Ary Barroso

Az első nagy úttörő kétségkívül a zseniális Joao Gilberto volt, akit mindmáig a stílus atyjaként tartanak számon. Érdekesség, hogy maga a bossa nova-korszak csupán 6 évig tartott, pontosabban 1958-tól 1963-ig, de azóta is szerves részét képezi a dél-amerikai muzsikának, rengeteg jazz-zenész csempészi bele alkotásaiba, impróiba. A pattogós, de mégis távolságtartó zenei irányzat tagadhatatlanul a szambából fejlődött ki nyugati zenék hatására. Margóra: Érdekes, hogy míg a szambát max. 5 percig bírom elhallgatni, addig a bossa nova nem zavar. Lehet, a jazz-fűszerezés miatt, nem tudom.

Az első officiális dal a“Bim-Bom” volt, melyet maga Gilberto felesége, Astrud énekelt fel, a sikert azonban a “Chega de Saudade” hozta meg, melyen Antonio Carlos Jobim-mal és Vinicius de Moraes-sel együtt dolgoztak. És itt át is térnék “Tom” Jobim-ra, a brazilok Presser Gáborára, aki forradalmasította a zenét Brazíliában.

http://www.youtube.com/watch?v=yUuJrpP0Mak

Joao Gilberto

joaogilbertofotogovernobahiaadenorgondin

Ugye, többen közületek ismerik azt a fülbemászó kis nyári dalt, melyben Frank Sinatra és egy suttogó, portugál ajkú úriember egy ipanema-i lányról énekel, aki éppen akkor sétált el előttük a tengerparton? A portugál úriember maga a szerző, Antonio Carlos “Tom” Jobim volt és a dal tényleg úgy született meg a fejében, hogy egy sétáló fiatal hölgyet figyelt az ipanemai tengerparton. A mű azóta számtalanszor bejárta a világot, rengeteg zenész dolgozta fel és mindmáig az egyik legismertebb Sinatra-dalként emlegetik. Kevesen tudják, hogy Frank Sinatra nagyon jó barátságban volt Jobimékkal, saját elmondása szerint imádott Tommal együtt dolgozni. Meg is értem. Sinatra volt az a kapocs Brazília és a világ közt, mely sikeressé tette a bossa novát. Antonio Carlos Jobim 1994-ben bekövetkezett haláláig több, mint 50 nagylemezt, kompozíciót és válogatáslemezt készített, “Girl from Ipanema” című mesterművét Grammy-díjjal jutalmazták. Stílusa, személye és munkássága beírta őt a zenetörténelem legnagyobbjai közé. Mindenkinek kötelező!

Antonio Carlos “Tom” Jobim

antonio-carlos-jobim-1200px

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s