Oszkár 2014

Idén is összeült a sok fehér idős szakember és megint jól kicsesztek DiCaprióval.
Közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban lezajlott a 2014-es év Oscar gálája, szám szerint a 86. Blogportálunk írói egyet nem értésüket hangosan kifejezve egy közös szösszenetben ecsetelték saját véleményüket és az egyes kategóriák igazi ill. véleményük szerinti győzteseit. Ebből állítottunk össze egy csokréta-bokrétát.
Nem vesszük sorra az összes kategóriát, hiszen nem láttuk az egész palettát, meg igazából nem is értünk annyira hozzá, hogy mély szakmai elmélkedésekbe bocsátkozhassunk. Nézzük hát a fő kategória nyerteseit, esélyeseit és azokat, akik százszor inkább megérdemelték volna az aranyszobrocskát.

2014 Legjobb férfi főszereplője

Úgy jellemezték elöljáróban az idei gálát, hogy a papírforma Oscarja lesz, a kritikusok és az előrejelzések alapján így is történt. Mi mégis inkább a meglepetéseknek örültünk volna jobban, elsőként a legjobb férfi színész kategóriában.
Szeretjük Matthew-t, ebben nincs vita. Azt is szeretjük, hogy hajlandó volt megszabadulni hatalmas muszklijaitól és súlyának felétől a szerep kedvéért (jelzem Christian Bale is hatalmas átalakuláson esett át), de mégis. Leo az Leo. A Wall Street farkasát lehet imádni, gyűlölni, de közömbös senkinek nem marad Scorsese(az Isten) tavalyi alkotása, melyben Jordan Belfort ámokfutása elevenedik meg egy több, mint három órás eposzban.

Aki látta, biztosan nem felejti el azt a jelenetet, melyben a nagyon-nagyon-nagyon-nagyon betablettázott DiCaprio a földön csúszva jut el hófehér Lamborghinijáig, melyet épen és karcolás nélkül juttat haza halál közeli állapotban. A jelenet időtartama majd 20 perc volt, mégis olyan színészi játék övezte, amely odakötötte a nézőt a vászon elé. Kész, passz. Arról nem is beszélve, hogy Leonardo, korunk egyik legjobb férfi színészeként, még nem kapott aranyszobrocskát. Pedig lett volna szerep, amivel befutó lehetett volna.(Viharsziget, Véres Gyémánt, Django elszabadulva)

2014 Legjobb női főszereplője

Itt a nagy kedvenc Meryl Streep volt az Augusztus Oklahomában című keserédes filmben nyújtott szerepéért. Mármint szerintünk. Minden egyes jelölését Oscarra kell váltani, itt nincs mese. Ő jelenleg a világ legjobb színésznője, ezzel nem vitatkoznék. Bármit el tud játszani, bármilyen szerepben otthon van és még mindig gyönyörű nőnek számít. A többi jelölt sem volt piskóta, főleg Judi Dench érdemelte volna meg a szobrot(ha nincs Meryl), de igazából itt nem lehetünk annyira mérgesek vagy éppen csalódottak. Cate Blanchett is mestere szakmájának, ez nyilvánvaló. Maga a Blue Jasmine nem tetszett különösebben, de a szerepet nagyon eltalálta. A másik két jelölt nem lehetett befutó, ez nyilvánvaló volt. Amy Adams csinos, de még nem az igazi, Sandra Bullock-nak meg akkor sem adnám oda az Oscart, ha ütnének. (Ennek ellenére már kapott egyet.)

2014 Legjobb mellékszereplői férfi és női kategóriában

A férfi mellékszereplő kategória győztese Jared Leto lett. A Mielőtt meghaltam-ban nyújtott alakítása messze a legerősebb volt a mezőnyben, ez tuti. Ennek ellenére nagy kedvencünk Michael Fassbender volt a 12 év Rabszolgaságban nyújtott teljesítményéért, meg persze, mert ő Magneto az új X-Men filmekben. 😀
A női mezőny már megosztottabb volt firkászaink sorrendje alapján. Mi, fiúk Jennifer Lawrencre szavaztunk, persze mi mind szerelmesek vagyunk Jenniferbe, az is igaz. A kicsit idősebb korosztályt képviselők szerint Julia Roberts annyira természetesen játszott, mintha nem is filmben lett volna, hanem tényleg dilis családja körében. Ennek ellenére Lupita Nyongo kapta a szobrocskát. Félreértés ne essék, pazar játékkal kápráztatott el bennünket, de sokat nyomott a latban, hogy így ő lett az első afrikai születésű fekete színésznő, aki elnyerhette a legbecsesebb díjat a filmszakmában. És ez hír. Jót tesz az akadémia imázsának. Érdekesség, hogy a zsűriben nem sok fekete bőrű, de még kevesebb nő foglal helyet.

A többi kategóriáról azért nem teszünk említést, mert ott nagyjából megegyezett a véleményünk a nagyokosokéval. A Legjobb filmnek járó díjat bármelyik alkotás elvihette volna, ebben mi sem egyeztünk meg, mindenkinek más tetszett, ill. egyikünk sem látta az összes művet. A 12 év rabszolgaság zseniálisan realisztikus, eredetiségével azonban a Nő vitte a prímet.
Ami a betétdalokat illeti, ott az agyonhypeolt, ennek ellenére fülbemászóan kedvelhető Happy maradt hoppon, így a Jégvarázs pimpilimpi zenéje lett a befutó.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s