Tisztelgés a Hősök előtt

Közel 20 év telt el azóta, hogy az 1993-94-es szezonban a Denver Nuggets sokkolta a sport világát azáltal, hogy az NBA rájátszásába a 8. helyen bejutva – elsőként a liga történetében – legyőzte az első helyen kiemeltet. A Nuggets franchise most tiszteleg azok előtt, akik ezt a hőstettet véghezvitték.

Nézzük a szereplőket

Chris Jacksonként látta meg a napvilágot, de áttérvén a muzulmán hitre Mahmoud Abdul-Rauf néven vonult be a történelembe az 90-ben első körben, harmadikként megszerzett irányító. 93-ban a legtöbbet fejlődő játékos díját is elnyerte. A kiváló tüzér hírében álló kisember csodás játékszervezőként vette ki a részét a sikerekből.

A Nuggets gerincét alkotó játékosok közül másodikként a kongói születésű, a Georgetown egyetemről 1991-ben 4. helyről draftolt Dikembe Mutombo került be a rotációba. A védelem tengelyeként 5 évet húzott le a rögöknél. Pályafutása során négyszer választották az év védőjének. A kérdéses szezonban összesen 336 blokkot kiosztó és 12 lepattanót átlagoló magasember 2009-ben vonult vissza, azóta az NBA nagykövete.

A következő évben a Nuggets által az oregoniaktól megszerezett igen gyors és atlétikus Robert Pack került a csapathoz. A padról beszálló irányító jó pár clutch-hármast értékesített a playoff során. 13 évet töltött a ligában, eközben 8 csapatnál tette tiszteletét. Jelenleg az Oklahoma segédedzője.

Ebben az évben mutatkozott be a saját draftolású, első körös, 5. helyen megszerzett LaPhonso Ellis, valamint a 13-ként elkelt Bryant Stith is.
Ellis a Nuggets motorja volt, a 15 pontot és 8 lepattanót átlagoló kiscsatár Miamiban fejezte be pályafutását. Jelenleg az ESPN főiskolai kosárlabda-szakértője.
Stith egy igen erős felépítésű, remek védőjátékos volt, aki a gyorsindítások befejezésében is jeleskedett. Átlag 13 pontot tett be a közösbe és 10 éves regnálása után segédedzőként dolgozik.

A következő évben Rodney Rogers a 9. helyről érkezett Denverbe. Életének legemlékezetesebb pillanata talán a 8 másodperc alatt 3 tripla értékesítése volt. 2008-ban igen súlyos kerékpár-balesetet szenvedett és lebénult. Rogers alapítványával segíti hasonló sorsú társait.

Az egykori csapat tagjai voltak még: Reggie Williams, Bison Dele, Tom Hammond, Darnell Mee, Kevin Brooks és Mark Randall

A történelmi összecsapás:

A Nuggets (42-40) az első két mérkőzést elvesztette a Seattle SuperSonics (63-19) gárdája ellen, már mindenki elkönyvelte a söprést (akkor még 3 nyert mérkőzésig tartott az első kör)
De ezután valami bámulatos dolog történt.
A 3. összecsapásra MileHigh Cityben került sor. „LET’S GET READY TO MUTOMBO”kántálta a közönség a labdafeldobásnál és az életéért küzdő Denveri alakulat Reggie Williams (31 pont, 8 gólpassz) és Deke vezetésével (19 pont 13 lepattanó, 6 blokk) 110-93 arányban felülkerekedett.
A következő mérkőzésen a Sonics megpróbálta lassítani Williamset, mindeközben Ellis töltögette a statlapokat 27 ponttal és 17 lepattanóval, valamint Mutombo, aki 16 labdát szedett le és 8 sapkát kötött. A túlórában a Seattle csak 3 pontot tudott csinálni. A végeredmény: 94-85-ös győzelem.
Az 5. találkozóra a Key Arénában került sor.
A Nuggets legénysége már nem az esélytelenek nyugalmával lépett parkettre. Brian Williams a padról beszállva 17 egységet és 19 lepattanót, Pack szintén csereként 23 pontot hozott össze és Mutombo megint kiosztott 8 blokkot. A szintén hosszabbításban eldőlő utolsó párharc eredménye 98-94 lett.
Három mérkőzést nyertek zsinórban és kiejtették a bajnoki címre is hatalmas eséllyel pályázó Seattle-i csapatot, ahol Shawn Kemp, Gary Payton, Detlef Schrempf és Kendall Gill alkották a kemény magot.
Valószínűleg ez az esemény a Denver Nuggets eddigi történetének legkiemelkedőbb tette, hacsak az utódoknak nem sikerül valaha bajnokságot nyernie.

Ma hajnalban a Los Angeles Clippers elleni mérkőzés félidejében, az 1993-94-es Nuggets előtt tisztelegtek a játékosok, csapatvezetők és a szurkolók a Pepsi Centerben. A teljes akkori csapat – kivéve Bison Dele (szül. Brian Williams), aki 2002-ben tragikus körülmények között elhunyt – jelen volt. Ma a Denver tengerészkék retro mezben játszott és a közönség elvárásának megfelelően egy igen szoros ütközetben véget vetett a Clippers 11-es nyerési szériájának, megismételve a 2012-13-as szezonban egyhuzamban 17 nyert meccset jegyző Los Angelesi gárda elleni bravúrt.

Az 1995-96-os bajnokságban a hősök szintén hasonlót hajtottak végre. A végül 72-10-es mérleggel záró Chicago Bulls együttese zsinórban 18 győzelemnél járt, amikor is 105-99-re nyerni tudott a Nuggets, megszakítva ezzel a minden idők hetedik leghosszabb sorozatát.

Giczy Gábor írása

NBA1.hu

Az eredeti blog itt található: http://nba1.hu/index.php?lap=blogroll2&uin=486

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s