Nem tudsz orosz fejjel gondolkodni?

Én sem. Ez tegnapelőtt viszonylag hamar kiderült.

Tegnap este részt vettem az Erste Stiftung, az Open Society alapítvány és a CEF által is támogatott Privát Nacionalizmus kiállítás- és panelbeszélgetés-sorozat utolsó részén, melynek témája Ukrajna és az orosz veszély volt. Azt azért tudnotok kell, hogy én szkeptikus vagyok ebben a témában, ráadásul nem utálok vagy szeretek valamit/valakit teljes egészében, mert olyankor általában homályosodik az elme és elfogulttá válsz. Nem is tartom relevánsnak azokat a véleményeket, amelyek Putyin démonizálását harsogják és az ő gonoszságához írják a történések teljes egészét. A másik oldalon a hideg ráz attól az orosz-imádatban teljesen elmerülő Čarnogurský-féle romboló erőtől, amely egyre inkább teret nyer a szlovák köztudatban.

Nem kételkedem abban, hogy Oroszország erőszakos nyomulása, a Krím elcsatolása és az ehhez kötődő népszavazás elcsalása bevált praktikák a nagy medvénél, ráadásul el tudják adni nemzeti hőstettekként. Na, de az, ami most folyik gyerekek, az nem oké.

Úgy ültem le tegnap meghallgatni az előadókat, hogy sejtettem a témák és a vita kimenetelét. Az egyetlen üde színfolt az egy éve már Pozsonyban élő harmincéves forma krími rabbi volt, akin látszott, hogy tényleg, kizárólag, csakis az emberek és az ő biztonságuk miatt aggódik. A csúcs azonban az ötödik üres széken helyet foglaló Boris Nyemcov-portré és az előtte égő gyertya lángjának ál-gyászoló hangulatkeveréke volt. Bár mondják, hogy halottról vagy jót, vagy semmit, de Boris Nyemcov szerintem nem sokkal maradt le Putyin mögött mocskosságban és korrupcióban. Ezért is gondoltam, hogy Putyinnak nincs mersze megöletni, arról nem is beszélve, hogy így egy mártírt csinált volna belőle, aminek következtében a teljesen agyhalott orosz nemzetben mozgolódni kezdett volna egy buzeráló érzés. A félelem és a harag. Így az érvrendszerem nem engedte Putyint gyilkosnak titulálni, de egy barátom gondolatmenete és némi kutakodás után 180 fokot fordult a világ.

Ez a fent említett barátom ugyanis rávilágított egy tényezőre, amit eddig nem vettem figyelembe. A racionális, Európában szocializálódott fejem nem képes oroszként gondolkodni, egy megalomániás orosz „diktátorként” meg aztán pláne. Abból indultam ki, hogy én vagyok Vlagyimir, de ha én volnék Vlagyimir, akkor most valószínűleg nem volna háború. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években sokan haltak meg olyan „betegségekben” és „balesetekben”, amelyeket Putyin utáni kutatások és nyomozások előztek meg.

Vladimir Golovljov – Liberális Oroszország mozgalom – 2002 – agyonlőtték

Sergej Jusenkov – Liberális Oroszország mozgalom – 2003 – agyonlőtték

Anna Politkovszkaja – ellenzéki újságíró – 2006 (Putyin születésnapján) – agyonlőtték

Alekszandr Litvinyenko – volt FSZB alezredes – 2006 – plutonium-mérgezés

Jurij Scsekocsikin – ellenzéki újságíró – 2003 – mérgezés

Roman Csepov – Putyin volt testőre – 2004 – mérgezés

Paul Klebnyikov – orosz-amerikai újságíró – 2004 – agyonlőtték

És biztos hosszú még a lista, de sem kedvem, sem gyomrom nem volt tovább keresni a neveket. Ezek az emberek egytől-egyig Putyin ellen fordultak vagy éppen a főnök holdudvara táján kutakodtak. Így aztán most már probléma nélkül el tudom képzelni, hogy az orosz kormányfő vadállat módjára irányítja az országot és ott „problémamegold”, ahol éppen kell. Borisz Nyemcov meg köszöni szépen.

Hölgyek, urak, ez van. Nem Amerika a megoldás, nyilván, de nem vagyunk olyan erősek és függetlenek, hogy pattogjunk, mint a nikkelbolha. Lehet szeretni Oroszországot, utálni is az EU-t, de ha baj lesz, a 90-es évek módszerei újra felütik fejüket a butuska, de békés Közép-Európában. És akkor lehet majd morogni Putyinra, csak már késő lesz.

Lassan be kell fejeznem az írást, mert ha az érzékeim nem csalnak, a szomszéd épület tetején egy Vologya nevű titkosszolgálati erő éppen most csavarja rá komótosan a hangtompítót egy SVD-M jelzésű Dragunov puska végére…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s