Kell nektek ifjúságpolitika?

Az automatikus válaszom öt évvel ezelőtt, 21 évesen valószínűleg a „hagyjál engem békén” lett volna, vagy esetleg egy sokkal pejoratívabb megfogalmazás, esetleg a „mi van”?

Az elmúlt két év, és különösen a múlt hétvége döbbentett rá arra, hogy igenis kell, csak mi még azt nem tudjuk. Illetve, ti még nem tudjátok. Ahogy én sem tudtam. Az ifjúságpolitika szóban is benne van a politika erősen, szóval sokan averzióval néznek a dologra, ráadásul annyira hanyagolt téma, hogy az elmúlt években elnyelte a közöny és a nemtörődömség. Amikor kiejted ezt a szót, mi jut eszedbe? Öltönyös, nyakkendős koravén fiatalok? Esetleg seftelő 25 éves jampik? Jogos.

Én viszont úgy gondolom, és vagyunk egy páran, akik egyetértenek velem, hogy kötelességünk megfogalmazni egy valamit, amiben konkrét intézkedéseket és tüzetesen kielemzett adatok által létrejött javaslatokat teszünk az asztalra. Ez megtörtént. Nem azért írok azonban, hogy ezt promózzam, azt más kanálisokon teszem majd. Ide azért írok, mert azt akarom, hogy elolvasd a dokumentumot, de ne azért, mert egyetértesz a Híd és a IUVEN ideológiájával, hanem azért mert fiatal vagy, és mert érdekel, hogy mi a pöcs lesz veled. Mert a dokumentumban írottak végrehajtása és ignorálása is következményeket vonnak maguk után, amelyek kihatnak majd mindannyiunk életére. Ez nagyon politikusosra sikerült így visszaolvasva, de üsse kavics.

Nem merném azt állítani, hogy rosszul élek ebben az országban. Nem merném azt állítani, hogy óriás különbségek volnának köztünk, de azt sem, hogy nem lehet ezeket még jobban összeszűkíteni. Én ezt szeretném, és 26 évesen tudatosítottam, hogy ezt is fogom csinálni, ameddig a külső faktorok engedik. És azt akarom, hogy te is ezt csináld. Politizálj, vegyél részt a közéletben, nyisd ki a szádat és mondd el, ha van megoldásod az adott problémára. Ezért sem morgok én az Orosz Örsre, mint azt oly sokan teszik. Megvan a saját szandálos stílusa és a kora is, biztos, hogy profitál is majd belőle, de ennek ellenére jól teszi, hogy megméretteti magát egy parlamenti választáson. Kinyitotta a száját, és a fiatalok egy része odafigyel rá. Nem egy listán indulunk, szóval politikai ellenfél, mégis hálás vagyok neki, amiért majd megszólít egy csomó olyan embert, akik eddig le se bagózták azt, hogy mi folyik körülöttük.

Visszatérve arra, hogy az elmúlt két hét miért volt érdekes számomra, két fontos dolgot tapasztaltam. Az egyik az az, hogy az ifiszervezetben, ahol működünk, mindannyian egy hullámhosszon vagyunk és mindenki a csapatért dolgozik majd. Ez nagyon jól esett, a munkám eredményét láttam benne. A másik pedig, hogy nem szabad bólogató gépként működnöd a politikában sem. Legyen saját véleményed, és ne úgy alkoss nézeteket, hogy nem is nézel szét. Ne egy politikus hibái alapján ítélj meg egy egész csapatot, netán egy országot. Nem mondok neveket, de akinek inge, az nyugodtan vegye magára.

Meg lehet ezt fordítani, meg is lehet változtatni, csak akarni kell, drágáim. Akarni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s