A vereség győzelme

Nem tudom, mennyi köze van egy szlovákiai magyarnak a görög helyzethez, mennyire lehet okos valaki egy másik országból, mennyire érezheti valaki a görögök kétségbeesését. De próbáljuk meg.

Vége a népszavazásnak. Minden jel és szám arra utal, hogy a görögök nemmel voksoltak, azaz államcsőd következik, és a hitelezőkkel szembeni „kemény” fellépés. Magyarul, nem fizetünk vissza semmit, vagy ha mégis, az a mi feltételeink alapján történik majd. Megoszlik a világ véleménye a történtekről, vannak, akik összeesküvés-elméleteket gyártanak, miszerint 5-6 fejes leült egy asztalhoz és úgy döntöttek, hogy tönkreteszik Görögországot, majd a káosz közepén szépen a saját nevükre írják a hellén vagyont és az államkötvényeket. Ha ez így van, akkor is keresztbe lehetett volna tenni nekik. De én óvatos duhaj vagyok, így a véleményem sokkal egyszerűbb és kevésbé drámaibb.

Azt még az elején szeretném leszögezni, hogy az egységes Európa pártján állok, és ez mindig is így marad. A szervezetem egyik alappillére az európaiság. Aki azt hiszi, hogy az Unióban való tagság többet visz, mint hoz, az nagyon téved. Oda kell figyelnünk azonban arra, hogy a felelőtlen és kimondottan buta viselkedést ne kelljen minden körülmények között tolerálnunk. Arról nem is beszélve, hogy a vasárnapi népszavazásnak súlyos ára lesz, és azt nem a Sziriza fogja megfizetni, hanem az elbutított görög nép. Mivel járhat az esetleges eurozónából való távozás?

1. Elsősorban mély krízis következik, amelyből évekig (évtizedekig) tart majd a kikászálódás.

2. A görögök lassan rájönnek, hogy a populista és hazug eszmék pártja mennyire inkompetens és kártékony.

3. A többi tagállam tudatosítja a kilépéssel járó veszélyeket és katasztrofális károkat, így jobban odafigyel majd. A görögök egyedül maradnak a mocsárban.

4. Az EÚ felbőszült oroszlánként összehúzza a gatyamadzagot. Sokkal keményebben fognak fellépni az ilyen esetekben. Senkinek sem jó ez.

A felelőtlen politikusok, kormányok nem ránthatják magukkal a felelősségteljeseket. Ez szerintem logikus. Nem segít a kaotikus görög kormány megítélésében a pénzügyminiszter lemondása sem. Miért mondott le? Hiszen győzött a baloldal véleménye és kampánya. Tudhat valamit, amit a görög nép még nem. Nem lepődnék meg, ha egy karibi szigeten pihenné ki az elmúlt hónapok fáradalmait, örökre. Ez nem ugyanaz, mint amiért Samaras mondott le. A görög jobboldalon még ismerik a politikai felelősségvállalás jelentését. (A mieink is jegyzetelhetnének.)

Egyszóval sajnálom is a görögöket, meg nem is. Demokratikus úton választották meg ezeket az ökröket, szóval részben tehetnek a dologról. (lásd. Gyurcsány vagy Orbán) Másrészt pedig Görögország másik fele nem így gondolkodik, a levét azonban ők is megisszák, melegen és bubi nélkül. Ez pedig nem járja.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s