Nagyot fordult az orosz propagandaháború

Észrevettétek, hogy az orosz-ukrán konfliktus egyre kevésbé rezonál a médiákban? Nos, ez nem véletlen.

Tizenhét hónappal azután, hogy az orosz erőszakos nyomulás elkezdődött, jelenleg több ezer halottnál és majdnem egymillió menekültnél tartunk Ukrajnában. A Nagy Medve azonban új célpontra feni fogát, Moszkva erőteljes háborús propagandája lassan teljesen átalakul és eltolódik a Közel-Kelet felé. A taktika azonban a régi.

Az oroszoknak van történelmi érzékük, könnyen eladhatóvá tesznek bármilyen konfliktust, ill. háborús tevékenységet. Míg Kelet-Ukrajnára úgy tekintettek, mint orosz földre, ahol oroszul beszélő testvéreik a szabadulást várják, addig Szíria számukra a szent földet szimbolizálja. Arról nem is beszélve, hogy ismét hülyének nézték a fél világot. Moszkva hónapokig tagadta Oroszország katonai beavatkozását a Krím-félszigeten, most pedig a részleges beavatkozás álcája mögé bújtak. A megegyezés alapján Oroszország beavatkozása és ereje csak az Iszlám Állam, radikális fegyveres csoport felszámolására irányul, ezzel szemben már az egyezség másnapján olyan katonai célpontokat bombáztak, amelyek a szír elnök leváltását szorgalmazó gerillacsoportok támaszpontjaiként tartottak számon. Nuku Iszlám Állam, nuku terroristák. Annál több civil áldozat.

Ahogy Ukrajna esetében is, most is gyorsan reagált az orosz médiapropaganda. Az akció másnapján az orosz média tele volt az akciót támogató, a nem kívánatos reakciókat gyorsan elnyomó kommunikációval. Maria Zakharova, orosz külügyminiszter az ENSZ-találkozón balta arccal lenyilatkozta a tutit, a civil áldozatokról szóló hírek hamisságát és pontatlanságát hosszasan ecsetelve. A miniszterasszony szerint megint ugyanaz az álhír-áradat veszi kezdetét, mint Ukrajna esetében, és bizony szegény Oroszországot már megint a rosszfiú szerepébe szorította a világ.

„Rengeteg a téves, elferdített és felesleges információ…” nyilatkozta Putyin szóvivője, Dmitri Peskov.

Emellett minden egyes közösségi médián, az összes kanális-szinten folyik a masszív propaganda. Minden katona mosolygós smileykat posztol a netre, Damaszkuszban pedig Putyint vetítenek, ha kell, ha nem. Miért történik mindez?

Az orosz közvélemény-kutatások alapján apadt a lakosság háborús kedve, egyre kevesebb embert érdekelt az orosz-ukrán konfliktus, egyre kevesebben tartották fontosnak a kelet-ukrajnai előrenyomulást. Szíriában ugyanez volt a helyzet, a megkérdezettek 50%-át vagy nem érdekelte az orosz beavatkozás lehetősége, vagy véleménye sem volt. Csupán a lakosság 14%-a gondolta úgy, hogy nagyon kellenek ide az oroszok.

Putyin azért is fordította el a közfigyelmet Ukrajna felől, mert egyre több kritika fogalmazódott meg irányába még Oroszországban is. Az áldozatok nélküli, gyors és pontos konfliktus ígérete nem jött be neki, és ez már kezdte zavarni, ill. demotiválni az orosz közvéleményt is. Arról nem is beszélve, hogy a világ válasza hatalmas pofont helyezett el a Nagy Medve hátsóján, a gazdasági szankciók okozta elszigetelődés, a bevételek megcsappanása és a gazdasági mutatók esése rossz közhangulatot teremtett az egész országban.

Egyetlen dolgot „felejtett el” az orosz sajtó közölni. A számadatokat. Míg Szíriában 2000 orosz katona, kiképzőtiszt és tanácsadó van, addig az ukrán határ közelében még mindig több tízezer bevethető katona tanyázik, azzal a különbséggel, hogy rájuk már nem szegeződik annyi szempár. Természetesen az oroszok képesek mind a két frontot tartani, de elemzők szerint nem lesz erre szükség. Az ukránok ennél azért sokkal óvatosabbak, lélegzetvisszafojtva várják, hogy dönt Moszkva.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s