Roma Integráció – Európai kérdések, helyi válaszok

A Bél Mátyás Intézet és a Wilfried Martens Centre közös szervezésében november 29-én (tegnap) egy olyan konferencián vehettem részt, melynek mondanivalója, apropója komoly fontossággal bír a mai Közép-Európában.

Miközben minden nap attól rettegünk, hogy az ország gazdaságát pár menekült alapjaiban fogja megingatni, gondolkozzunk el egy kicsit. Szlovákia, a szlovákiai magyarok jelenlegi legnagyobb problémája a menekültkrízis? Ideje volna meglátogatni Gömört, Nógrádot vagy a Bodrogközt, ugyanis emlékeink nagyon halványak lehetnek az ott élő emberekkel kapcsolatban. Szlovákia legnagyobb problémáját a mélyszegénységben kell keresnünk, elárulom nektek. Ne azon háborodjunk fel, hogy egy menekültnél iPhone van, hanem azon, ahogy a falvaink kinéznek, és ahogy az ottani emberek kénytelenek élni. És mindennek legalján a roma kisebbség tagjai tanyáznak, embertelen körülmények között.

A konferencia lényege és célja egy olyan modell keresése volt, amely képes lenne applikálni a kis, helyben történő erőfeszítések országos szintre való emelését. A PURT-modell, mely Vavrek István és Ravasz Ábel kezdeményezéséből jött létre három évvel ezelőtt, működik. Olyannyira, hogy harmincöt település több, mint kétszáz projektje ment már végbe, sikeresen. Tudjátok mi ebben a csodálatos? Eddig is voltak roma projektek, akár magánszemélyek igyekeztek, akár az állam szórt szét milliókat. A PURT minimális pénzbefektetés mellett nagyon komoly erőkifejtésre képes Gömörben. Mondjuk, amíg nem látod a saját szemeiddel, nem hiszed el.

Megkíméllek titeket attól, hogy minden projektet külön-külön felsoroljak, azt viszont tudnotok kell, hogy a faluszépítéstől kezdve, a fiatalok sporttámogatásán keresztül a jótékony rendezvényekig ez mindent magába foglal.

Ha ezt a modellt valaha (akár az EU segítségével, bár ők nem a gyorsaságukról híresek) használni tudnánk kormányzati, ill. állami szinten, húsz éven belül megszűnne az a szókapcsolat, hogy ROMA PROBLÉMA. Aki azt ígéri, hogy négy év alatt át tudja alakítani úgy a rendszert, hogy az egészségesen működjön, az vagy hülye vagy hazudik, de létezik rá a mód, itt hever előttünk. És nem csak a gömöri romáknál működhet ez így. Nem vagyok naiv, se idalista, de képzeljük el, hogy minden falu minden lakosa havi egy órát szentelne településének felvirágoztatására állami pénzügyi támogatással a háta mögött (persze megszervezve), hogy néznének ki településeink? Mint a kis ékszerdobozok. Nem rögtön és erőfeszítés nélkül, de hasonlítsa össze valaki fényképek alapján, hogy nézett ki Hanva ezelőtt öt évvel és hogy néz ki most. Ég és föld.

Ami pedig bónusza az egésznek, hogy közösségépítő ereje messze felülmúl minden várakozást.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s