A következő két hét

Földrengés, mennydörgés, katasztrófa. Nagyjából ezeket a jelzőket olvasom nap, mint nap a közösségi hálókon és egyéb on-line felületeken megjelent vélemények kezdőmondataiban.

Nem ilyen vészes a helyzet. Most nem azon kell sápítoznunk, hogy Kotleba hogyan juthatott be a parlamentbe, mert már benn van, és ha okosak a fiúk, négy év múlva ismét kinn lesz. Nem a pozsonyi kávéházi értelmiséget, nem is a gömöri cigányokat kell okolnunk ezért. Minden európai országban vannak lúzerek, fasiszták, anyuci kis fiai, akik kisebbségi komplexusukat tökéletesen ki tudják vetíteni a fekete pólóikra és a buta arcaikra. Ez van. Nálunk késtek, de megérkeztek.

Engem inkább két másik dolog idegesít. Az egyik természetesen az, hogy mennyire lesz girbe-gurba ez “betonstabil” jobboldali kormány egy bolonddal (és az ő jobbján egy másikkal) az élen. Mennyire lesz majd tökös Andrej Danko? Képes belátni és egyben beláttatni azt, hogy ennek az országnak nem a magyar kisebbség az ellensége, hanem a gyűlölet, a fasizmus és a szélsőséges nézetek? Ha képes rá, történelmet írhat, mint büszke, rendes szakember. (HRDO,ODBORNE,SLUŠNE – SNS, kampányszlogen)

A véleményem azonban az, hogy ezt nem fogják hagyni neki. Tele van az SNS soviniszta bolondokkal, akik majd lenyomják Danko torkán a Magas-Tátrát. A másik oldalon majdnem ugyanez az érvényes. Bugár Béla és a Híd szavazóinak nagy része végre nyugalmat akar és stabil jobboldali kormányzást, ahol nem feledkeznek meg Dél-Szlovákiáról, úgy, ahogy azt eddig a Smer-es kormány tette 10 éven keresztül. De van egy részük, akiknek az SNS-szel való kormányzás maga az árulást jelentené. Roppant nehéz helyzet. Sulík abban a pozícióban van, hogy békebíróként okosan össze kell kormányoznia a két pártot, kikerülni a konfliktusos gócpontokat, ráadásul féken kell tartania Kollárt is.

A másik dolog az MKP. Valamilyen úton-módon meg kell egyeznie a két pártnak, és a következő időszakban le kell csökkenteni a hibaszázalékot a minimumra, az emberek érdekében.

Így elvileg mehetne a dolog. A kérdés az, hogy ki hogyan fogja tudni majd lekomunikálni a választóinak a döntést. Most az SNS-nek kell engednie, a Hídnak meg minden lehetséges feltételt elfogadtatnia a partnereivel. A következő négy évben csakis így érhető el az, hogy a magyarlakta vidékek ne mostohagyerekként legyenek számontartva.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s