Lélegzetvétel

Ha azt gondoljátok, hogy tapsikolva és ujjongva fogadtuk az új kormánykoalíciót, akkor tévedtek. Sok helyen leíródott már, hogy mi miért történt, történik, nem is feszegetném. Szeretném azonban, ha megismernétek az én álláspontomat is. Egyáltalán nem érzem magam elárulva, de hihetetlen belső feszültséggel kellett megküzdenem, és ez még semmi ahhoz képest, amit a pártelnök arcán láttam. És ez csak nagyon lassan enyhült az elmúlt egy hónapban. Egészen mostanáig.

Nem akarok semmit elkiabálni, még csak most kezdődik az érdemi munka, de egy biztos. Sokkal nyugodtabb vagyok, ha arra gondolok, hogy az iskolaügyben Peter Krajňák képvisel minket. Aki nem ismerné őt, annak elmondom, hogy az egyik legegyenesebb és legtisztább ember, akit valaha megismerhettem. Ami persze, nem elég, de szerintem szakmaiaságához sem férhet kétség. Egy roma gyerekekkel foglalkozó iskolában volt pedagógus, emellett teológiát tanult. Az egyetlen ismerősöm, akiben tökéletesen ötvöződik a liberális gondolkodásmód a keresztény értékekkel, és teszi mindezt úgy, hogy közben senkit sem bánt meg. Többször hallottam olyan kritikát felé, hogy nem magyar, és hogy hogy képzeljük ezt. Ezen túlfűtött mélymagyaroknak üzenem: pontosan ezért fog beválni. Mert nem mérgezik őt a szlovákiai magyar kisebbség rákfenéi, az irigység, a sértettség és az esetenkénti kényelmes lustaság. Nem olyan közegben él, ahol magyar a magyarnak farkasa, tehát ennyivel kevesebb terhet cipel a vállán. Ráadásul ő is egy kisebbség tagja, azaz nem tájidegen neki a helyzetünk. Azok a szlovákiai magyar pedagógusok, akik nem pártállás alapján ítélnek meg egy szakembert, biztosan gyümölcsöző kapcsolatot építenek majd ki vele.

12525456_936485756388520_3609896347926942679_o

A másik esemény, ami derűre adhat okot, az Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztossá való kinevezése. Három éve dolgozunk együtt egy jól működő roma projektben, a PURT-ban, és semmi kétségem affelől, hogy ő a legalkalmasabb ember a posztra. Az már csak egy külön bónusz, hogy Vavrek Pisti barátunk, Rimaszécs polgármestere tapasztalatával és tenni akarásával csak erősíti a kormánybiztos csapatát. Két olyan ember vezeti majd a hivatalt, akiknek tényleg fontos, hogy jobbra forduljon a romák helyzete, a rendszerhibák kiküszöböléséről nem is beszélve. Nem várunk csodákat, nem is lesz könnyű, gyerekek. De, kik tudnák ezt jobban csinálni, mint ők? Szerintem senki.

YVIr0f5OQbqaxCFjH2GANA.1280-bel-Ravasz

Három ember, akik mások, mint az eddig megismert politikusok nagy része. És ezt nem azért mondom, mert a barátaim. Pont fordítva. Azért a barátaim, mert ilyenek.

Egy testileg-lelkileg nagyon megterhelő időszak után így először érzem azt, hogy mégis jó lesz ez. Legalábbis van remény arra, hogy a párt komoly eredményeket érjen el, és pont ott, ahol az embereknek a legnagyobb szüksége van erre.

Hosszú idő után először lélegzek könnyedén, reméljük ez így is marad…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s