PURT – Akikért, és akikkel érdemes dolgozni

Gömörben és Nógrádban létezik egy szervezet, melynek adott egy roppant egyszerű alapmodellje, amelyről sokan azt hitték, hogy nem működhet és eleve kudarcra van ítélve. A PURT romaszervezet köszöni szépen, jól van, működik, ráadásul komolyan terjeszkedik.

A PURT-ot Vavrek István és Ravasz Ábel alapította már több, mint három éve. Jómagam két éve veszek részt aktívan a szervezet munkájában, április óta pedig Váradi Dusán barátommal vezetem azt. (Ravasz és Vavrek a kormányban betöltött funkcióik miatt nem tehetik ezt.) Az én feladatom és munkám azonban messze eltörpül azoké mellett, akik idejüket, energiájukat és nem kevésszer saját pénzüket nem sajnálva utat építenek, játszóteret újítanak, iskolákat festenek. Itt az ideje, hogy egy kicsit jobban belelássatok a PURT munkásságába és legelszántabb aktivistáink életébe.

Az alapmodell a következő. Egy adott falu aktivistája(aktivistái) eljön egy előre megszervezett gyűlésre egy adott településre, ahol kész ötlettel áll elő, továbbá vázolja a szóban forgó projekt költségvetését, és azt, hogy a falu ebből mennyit tud vállalni. A hiányzó részt a szervezet pótolja, majd kezdődhet az érdemi munka. Nem kell óriás befektetésekre gondolni, mindenki ingyen dolgozik, a végeredmény azonban szinte mindig komoly súllyal bír. Egyszerű és nagyszerű, nem igaz? A következő gyűlésen, amely szigorúan 50 nap múlva kerül megrendezésre már érkezik a fotodokumentáció és a beszámoló. Ezt szorozzuk meg 42-vel és kijön a múlt hétvégi fülekpüspöki találkozó. 🙂 A lényeg, hogy sohasem négyszemközt, suttyomban oldódnak a felmerülő kérdések, hanem mindig együtt oldjuk meg, ha ötvenen, akkor ötvenen. Egyik falu a másiknak segíthet, munkagépet kölcsönözhet, kapcsolatokat ápolhat, munkaerőt biztosíthat. Egyszóval összedolgozik mindenki mindenkivel. Eddig több, mint 200 projekten vagyunk túl és eddig több, mint 50 falu csatlakozott hozzánk. Egyre többen figyelnek fel munkánkra. Pár példa, csak hogy értsük, miről is van szó. (előre bocs, hogy nem tudok minden falut felsorolni.)

HANVA (Chanava) 

hanva1

 

Amit mögöttünk láttok, az másfél éve egy bozótos földterület volt a romasor szélén. Ma egy focipálya, egy multifunkciós játszótér, egy sziklakert, egy gyümölcsös és egy épülő teniszpálya áll a helyén. És mindezt saját kezűleg építették az ott lakók. Nem nyújtottak be projekteket minisztériumokba, nem folyt el egyetlen cent sem. Ha összeszámolom ez mennyibe került, nem éri el az 5000 eurót sem. Lehetetlen? Kérdezzétek a hanvaiakat.

NEMESRADNÓT (Radnovce) 

Radnot.purt.tabla.kulturhazRadnot.purt.tabla.kulturhaz2

Nemesradnót lakosságának kb. a 90%-a roma. A polgármester, Bari Aladár egy olyan falut vezet, ahol majd 1000-en élnek mindössze 140 házban. El tudjátok képzelni? Ahelyett, hogy köpne az egészre és csendben végigülné a négy évét, szakadatlanul dolgozik és folyamatosan invesztál. Elkészült a falu kultúrház-terme. Elkészült, nem felújították, ugyanis húsz éve ez sem volt a faluban. Egészen mostanáig. Buszmegállót építettek, parkolót alakítottak ki a focipálya előtt, most pedig a legfrekventáltabb kút fölé készülnek egy tetőt húzni. Oda, ahol télen-nyáron, esőben és száraz időben is vízért járnak a lakosok.

SAJÓSZENTKIRÁLY (Kráľ)

13441840_960497424071575_765579969_o

A roma gyerekek az úton fociznak, mert messze van a falu játszótere a romasortól? Nem gond, a polgármester és Szentkirály lelkes aktivistái gondoltak egyet, és úgy döntöttek, hogy készítenek egyet. Szabványméretben, döngölt földdel, minőségi fűmaggal bevetve nemsokára elkészül a környék első, saját kezűleg felépített multifunkciós kispályája. Na, erre varjatok gombot.

SAJÓLÉNÁRTFALVA (Lenartovce) 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egy adott településen pont a templom van szörnyű állapotban? Semmi gond. Ha összefog a falu, az egyház és a PURT, nem ismernek akadályt. Egy omladozó templomból egy teljesen újat varázsoltak, harangot javítottak, kápolnák restauráltak, a kerítést kenték újra, most pedig tatarozunk, kérem.

RAKOTTYÁS (Rakytník)

13410754_1154491037945309_201272152_o13446205_1154491787945234_2118967933_o

Mint tudjátok, Gömörben nem csak romák élnek, és bizony nem csak romák élnek szerény életkörülmények között nap, mint nap felszegett fejjel küzdve egy jobb másnapért. Ezért is példaértékű együttműködésünk Rakottyás polgármesterével, Rencsok Jánossal, aki miután lefaragta a bődületes adósságot, amit elődjétől örökölt, mint látható, komoly munkába kezdett. Eddig, ha valamilyen esemény volt a településen, nem tudták tisztességes körülmények között megrendezni. Ennek okán épült meg egy csodálatos sátor, melynek ékessége a kézzel és régi téglákból épült falukemence, amelyben rengeteg finomság elkészíthető a falu népe számára. Olykor, ha éppen mulatságot tart a falu, és egy pillanatra el tud feledkezni a szürke hétköznapok negatív energiáiról, most már komoly helyen teheti azt. Le a kalappal János és a rakottyási aktivisták előtt.

Mint mondtam, nem tudom bemutatni az összes sikeres projektet, de a http://www.purt.org weboldalon megtaláljátok eddigi munkáinkat, rövid leírással és fényképdokumentációval megspékelve. Amennyiben valaki kíváncsi a szervezet munkásságára ill. szívesen támogatná a projekteket, azt nagy szeretettel várjuk legközelebb július 29-én Jénében. Ha azt hiszed, hogy semmi sem sikerülhet, mert nincs pénz, kedv vagy éppen idő, mindenképpen látogass el egy PURT-os gyűlésre, és győződj meg róla magad, hogy igenis közös erővel szebbé teheted mások és közösséged életét. Csak akarni kell…

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s