Post-Truth és a fasiszták

Hétvégén konferenciát szerveztünk a Bél Mátyás Intézet és a Wilfried Martens központ égisze alatt, amely a “What happened to Mainstream Politics in Visegrad Countries?” címet viselte, és amely két panel keretében próbált válaszokat találni a nagy kérdésekre:

Mit rontottunk el, hogy a fasizmus visszatérhetett Európába? 

Mit tehetünk ellene egy Post-Truth avagy posztigazság társadalomban? 

Nem a konferenciáról kívánok beszámolót tartani, engedjétek meg azonban, hogy pár gondolatomat megosszam veletek.

A posztigazság. Idén az Oxford egyetem szótári keresője alapján az év szava lett, a legtöbbször kerestek rá. Nem csoda, hiszen a 2016-os év szinte másról sem szólt, minthogy az emberek a nyilvánvaló igazságok ellen fordulva, egy könnyen emészthető világot hoztak létre maguknak. A szlovákiai parlamenti választásoktól egészen Donald Trump győzelméig bezárólag. Miért történik mindez? Miért hisznek az emberek a saját mantráikban teljesen lerázva magukról a tényleges igazság utáni vágyat? A “mert”-ekből kismillió létezik, és igen, az elmúlt 25 év “standard” politizálása, ill. a középréteg vékonyodása nagyban elősegítette az olyan ütődött, komplexusokban szenvedő kisemberek felbukkanását, mint Marián Kotleba. A népet nem érdekli, hogy ez a politika nem hoz megoldásokat, elég ha érthető és a miénk. Közülünk való, a mi nyelvezetünket használja, egyszerű. Hozzáteszem, a média szerepe a kollektív tudat módosításában hatalmas szerepet játszott, egyszer sem szabadott volna képernyőre kerülnie Kotlebának, Vona Gábornak, Marie Le Pen-nek vagy akár Robert Winnickinek, a lengyel szélső-jobb vezérének.

Mikortól fasiszta a fasiszta? 

Mint minden politikai nézet/irányvonal, így a fasizmus is hordoz magában bizonyos jegyeket, egyfajta eszköztárat, amelyek alapján besorolható. Az idén elhunyt Umberto Eco 1995-ös tanulmánya alapján pontosan lejegyezhető, miről ismerszik meg a modern fasizmus. Igaz, a fasizmus és a nácizmus nem moshatóak össze, de mindkettőre érvényes a tömegek mozgatása, a vezérkultusz és az idegenek, az ismeretlennel szembeni ellenséges magatartás. A sajtó irányítása és független újságírás teljes visszaszorítása pedig már csak hab a tortán, de ezt reggelig folytathatnánk. Nos, ráismertetek valakire az európai vezető politikusok közül?

DSC_0534.jpg

Barnaingesek Vs. Nyakkendősök 

Ha azt gondoljátok, hogy csak az a náci, csak az a fasiszta, aki kiabál és mutogat, bakancsot és barna inget vesz fel, masírozik és énekel, akkor tévedtek. Pontosan ettől veszélyes a lengyel és a magyar kormány politikája. Ők nem tartják magukat annak, ők nem gondolják azt, hogy a kvótakampány kimondottan fasiszta eszköz volt. Nem is gondolhatják, mert ők maguk is egy posztigazságos csapdába hajszolták magukat, bár nem úgy, ahogy ezt az átlagember élte meg. Míg a nép a csalódottság és a frusztráltság okozta gondolatokra alapozza véleményét, addig egy kormányfő csupán félti a hatalmát. Ez pedig számokban mérhető. Minél nagyobb erő összpontosul egy politikus vagy pártja kezében, annál jobban fél attól, hogy elveszti azt. Ennek elkerülése érdekében hajlandó akár populista politikát is folytatni, amelyet csupán egy vékony határ választ el a fasizmustól. Főleg egy olyan társadalomban, ahol a “gazdag” és a “szegény” között hatalmasra nyílt az olló. A konferencián többen is ugyanarra a következtetésre jutottak, bezony, a lengyel és a magyar kormányfő ha nem teljes mértékben is, de nagy százalékban efféle politikát folytatnak.

14549399246268yCWP3MADB1Or_L.jpg

Az, hogy tudatában vannak-e az ilyesfajta viselkedés/kormányzás minden veszélyével, nem tudhatom. Ha igen, akkor tudatosan elismerik Mussolini és más fasiszta vezetők gondolatmenetét, ha pedig nem, akkor nem tudják hol a vége. És ettől még veszélyesebbek.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s