Alternatív tények

Beiktatták a mi Donaldunkat, mostantól ő a szabad világ leghatalmasabb embere. Ha egy évvel ezelőtt valaki ezzel jön nekem, vagy mérges vagy derűs lettem volna, de semmiképp sem aggodalmakkal teli. Persze, az NFL-es tippjeimből kiindulva nem érdemes előrejeleznem semmit, úgysem fog bejönni. Ahogy a Miami Dolphins sem lett bajnok, úgy Hilary Clinton sem lett elnök. Ez van.

Sokan megénekelték már, hogy eljött a békés világ vége, nem érdemes élni, felborul a világrend. Ha nem is lesz így, valami mindenképpen változott. A posztfaktuális világ egy új dimenzióba lépett, a Föld egyik szuperhatalma mostantól egy olyan vezetőt tudhat magáénak, akitől nem áll távol ez a fogalom.

A beiktatás utáni/körüli tweetek miatt ismét rivaldafénybe került a mi Donaldunk. Kampánystábja gőzerővel dolgozik azon, hogy az őt (joggal) kritizáló médiát őszintétlennek és korruptnak állítsa be, azaz első munkanapján nem hazudtolta meg Önmagát. Donald Trumpnak van ugyanis egy hatalmas hibája, amit a legtöbb közép/kelet – európai politikus magában hordoz: egyszer A-t mond, egyszer meg B-t. Először lenácizza az amerikai titkosszolgálatot, aztán meg a médiát pocskondiázza, amiért az számon kéri rajta a kijelentéseit. A dolog odáig fajult, hogy az újdonsült elnök kampánystábja “alternatív tényként” közöl egy orbitális hazugságot.

Míg Sean Spicer, a kormány sajtótitkára azt volt képes lenyilatkozni, hogy minden idők legnagyobb tömegét vonzotta a mi Donaldunk beiktatása, addig egy kollégája, Kellyanne Conway szerint Spicer egy alternatív tényt közölt csupán. WTF?! A hazugság szó így teljesen eltűnik a rendszerből. Kényelmes, nem igaz?

Nem. Inkább félelmetes. Tymothy Snyder egyik tanácsával abszolút fején találta a szöget. Most ez azoknak szól, akik egy Trump-i világban szeretnének élni, pontosabban dühösek voltak az eddig hatalmon lévő “elitre”:

“Higgy az igazságban. Ha elengeded a tényeket, akkor elengeded a szabadságot. Ha semmi sem igaz, akkor senki sem kritizálhatja a hatalmat, mert nincs semmi alapja. Ha semmi sem igaz, akkor minden csak látszat.”  

Ja, és ha azt hiszitek, hogy ez a cikk csak Amerikáról szól, akkor szólok, hogy nem. Ez a fajta hatalomgyakorlás nagyon is közeli, akár északra fordulsz, akár délre. Remélem, minket nem ér el ilyen gyorsan. eNTe

160118134132-donald-trump-nigel-parry-full-169

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s