Peaky Blinders

Egy ideje már kerülgettem a Netflix-es kínálatban (is) található brit sorozatot, melynek borítóján hol Cillian Murphy, hol Ed Hardy nézett csúnyán valahova a távolba. És a cím sem tetszett, a plotot el sem olvastam.

Két héttel ezelőtt, pont amikor befejeztem egy másik remekművet, az Altered Carbont, úgy döntöttem, hogy egye fene, nézzünk bele. Ahogy sejtettem, nem varázsolt el különösebben a pilot története. Igaz, hogy realisztikus környezetet ábrázolt, zseniális kameraeffektekkel kihozva a történet sötétségének fontosságát, de láttunk már ilyet, hát kikapcsoltam két rész után.

A TÖRTÉNET

Az első évad kezdetén a birmingham-i Shelby család életébe csöppenünk, közvetlenül az első világháború borzalmait követően. A Shelby-testvérek és nagynénjük, Polly egy helyi bukméker iroda “büszke” tulajdonosaiként élik nagyravágyó életüket. A család egy helyi gengszterbanda magját alkotja, innen a cím is. Ők a Peaky Blinders. Az első évad a gengszter-korszak kezdeteit, a rivális brit/roma/olasz/ír családokat mutatja be, valamint a korabeli rendőrségi korrupció őrületes méreteit. A Shelby család Birmingham városának Small Heath negyedében tevékenykedik, az első széria csakis ide korlátozódik, persze, ez a következő évadokban lényegesen expandálódik, de psszt, nem árulok el többet.

image30

Lényeg a lényeg, az utóbbi időben több szabad időm volt, amit minőségi filmek és filmsorozatok kutatásával töltöttem. Így vettem rá magam a harmadik részre, ahonnan azonban nem volt megállás, és egy másfél hetes binge watch-nak köszönhetően tegnap este befejeztem a negyedik évadot is. Zseniális, bár tudom, hogy én könnyen elragadtatom magam, különösen egy frissen befejezett széria után, de ez tényleg jó. A színészek a harmadik szezonra tökéletesítik karakterüket, a vendégszerepek kellőképpen feldobják az olykor letargiába és depresszióba torkolló Shelby-család sötétségét. Egyetlen gondom van, pontosabban volt. Az első három széria dramaturgiája nagyjából megegyezik. Indul az első rész, megnevezik az ellenséget, Tommy Shelby felkészül vagy éppen regenerálódik az előző évad miatt. Öt rész ármánykodás, politika, gyilkolászás és rengeteg ivás, majd jön a hatodik rész és a megoldás. Mindig fájdalmas, mindig csavarnak rajta, de mindig csak a főnök esze és lélekjelenléte menti meg az egész családot. Kivéve a negyedik évad végét, ahol egy új dimenzióba lép a sorozat, és amely az írok szerint valószínűleg az utolsó lesz. Majd meglátjuk.

800

Ha nem elég a felállított zseniális brit szereplőgárda, ne felejtsük el, ki írta a történetet. Steven Knight nem ma kezdte, az ő nevéhez fűződnek olyan alkotások is, mint az Élet ízei, az Ételművész és az Eastern Promises szkriptjei. Első Netflixes munkája így nagyon is rendben van. Persze nem egy Nolan-testvérek szint, de jól forgatja a történet tempóját, és néha pont akkor veszi vissza az akciódömpinget, amikor már a nézőnek is sok. Így a hirtelen beütő hosszadalmas melankólia éppen jókor jön, ettől érzi úgy a néző, hogy neki játszanak.

KEDVENC KARAKTER

Alfie Solomons (a londoni zsidó családok feje, szeszcsempész – Tom Hardy)

DNnk1yAWAAAnSWh

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s