New Era – A Közgyűlés után

Az elmúlt napoknak az ünneplésről kellett volna szólniuk, hiszen tízéves a párt. Egy évtizede mind regionálisan, mind pedig a nagypolitika szintjén fontos tényezője a közéletnek. Tíz éve működik az a párt, amelynek ellenzői, rosszakarói maximum négy évet jósoltak, „bizniszpártként” a politikai szemétdombra várták a Hidat.

70913630_10156433075067109_6285791260259123200_o

Nyilván nem tudom külső szemlélőként analizálni az elmúlt évtizedet, de meggyőződésem, hogy volt, van és remélem továbbra is lesz értelme egy ilyen projektnek Közép-Európában. És most nem elsősorban a személyi összetételre gondolok, hanem a lefektetett értékekre, valamint azok őrzésére. A Híd nem egy második magyar párt, még ha sokan is így szeretnék látni (ellenzők és szavazók egyaránt). A Híd valami olyasmi, ami túlmutat egy elegáns dizájnon, egy 150-es listán, vagy éppen Bugár Béla személyén. Tíz év után eljutottunk végre oda, hogy nem egy embertől várjuk a sikert, nem azt akarjuk, hogy a hátán vigyen be minket a parlamentbe. Azt szeretnénk, ha négy év után ismét politikai műhelyként, az értelmiségi tőkét maga köré gyűjtő formációként működnénk. Egy olyan pártként, ahol ruszinok, szlovákok, romák, magyarok, nők, férfiak, konzervatívak, liberálisok és nemzetiek is együtt tudnak dolgozni. Az első pozitív lépések utánunk vannak.

Nem szeretnék túl sokat foglalkozni az aktuális kormányidőszakkal (megteszik azt más jóakarók helyettem), de nem árt, ha mindenki gyakorol egy kis önkritikát, mielőtt nekiugrunk a 2019/2020-as kampányidőszaknak. Tehát csak röviden. Értünk el sikereket? Igen. Sikerült mindent teljesítenünk, amit szerettünk volna? Nem. Csináltunk hibákat? Persze. Lehettünk volna hangosabbak és keményebbek olyan helyzetekben, ahol ezt a választóink elvárták volna tőlünk? Naná.

De a legfontosabb kérdés talán az, hogy mindezen tények és események vizsgálata után van-e még létjogosultsága a Hídnak. A szlovákiai magyar közegből gombamódra kibukkanó formációk szerint nincs. Nagy Józsi szerint sincs. Érezni lehet a levegőben a társadalmi igényt valami újra, frissre. A politikai paletta minden oldalán az új arcok, új formációk tarolnak vagy éppen erősödnek. Ez a Hidat sem kerülheti el, ha szeretné megúszni az összeomlást.

Sólymos Laci döntése azonban keserédes számomra. Megértem, és emelem kalapom a gesztus előtt, amellyel utat nyitott a fiatalabb politikusok generációjának, feladva saját alelnöki pozícióját. Laci azonban nem öreg. Minden elfogultság nélkül mondhatom, hogy ő az elmúlt harminc év legjobb környezetvédelmi minisztere, tele energiával és minden olyan menedzseri tulajdonsággal, ami egy minisztérium vezetéséhez nagyon fontos. Maradjunk annyiban, hogy van egy tucat olyan politikusunk, aki inkább háttérbe húzódhatott volna helyette.

70907133_10156433076347109_2322329352848539648_o

Akiknek viszont szívből örülök, az Agócs Attila és Peter Krajňák. Két olyan karizmatikus politikusról van szó, akiknek előre lépése üdítő vérfrissítésként hat. Egyikük egy sikeres regionális politikus/polgármester egy olyan vidéken, ahonnan sokan elmenekültek egy jobb élet reményében, ő mégis ott maradt és teszi a dolgát. A másik úriember eklatáns példája a jó politikusnak, a szó klasszikusan vett értelmében. Peťo Krajňák azon kevés kollégáim egyike, aki nem bántani akarja ellenfelét, hanem kezet nyújt neki, rámosolyog és beszélgetni kezd vele.

70430997_10156433077217109_2618126688281690112_o

Kettejük tandemje, kiegészítve Ravasz Ábellel, számomra már messze elegendő garanciát biztosít arra, hogy a Híd mostantól az eredeti értékei mellett politizál tovább, nem inog meg sem politikai, sem pedig morális kérdésekben. Az alelnököknek pedig sok sikert kívánok és várom a közös munkát. Van mit csinálnunk.

P.S.: Ez a Híd megrepedt, de meg lehet javítani. És ez egy furcsa híd, hiszen minél többen állunk majd rajta, annál erősebb lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s