Dühös Férfiak, az új abortuszhősök

Egy biztos, jelenleg nem létezik sem biológiai, sem pedig morális konszenzus a Földön, ha a terhességmegszakításról van szó. Egyes országok ide vonatkozó törvényei pedig csak az adott határokon belül érvényesek. Hogy ez rendben van-e, azt döntse el az olvasó. Mint oly sokan, én is csak a véleményemet tudom megosztani veletek, hiszen tapasztalatom a folyamattal nuku, gyermekem pedig nincsen. Ennek ellenére nem tudok szó nélkül elmenni bizonyos dolgok mellett, amelyekről úgy gondolom, egyáltalán nincsenek rendben.

Több tízezren vettek részt Pozsony belvárosában a Nemzeti Menet az Életért elnevezésű tüntetésen, mindezt harmadik alkalommal. Abszolút támogatok minden fajta szabad véleménynyilvánítást, még ha nem is értek egyet az adott témával vagy indokkal. Egy dolog azonban feltűnt a vasárnapi felvonulással kapcsolatban. Főleg dühös arcú férfiak alkották a tömeget, egyedülálló nőket vagy nők csoportját csak elvétve láttam. Hogy miért gond ez? Elsősorban természetes azért, mert ők nem szülnek, nem nők és nem anyák. Másodsorban pedig, (ha tévednék, javítsatok ki) nagyon sokan csatlakoztak a megmozduláshoz azért, hogy buzizhassanak egy embereset vagy éppen férfiúi dominanciájukat fitogtathassák. Nem beszélve a rengeteg ütődött fasisztáról. De ezt csak margóra.

narodny-pochod-za-zivot-clanokW

Magához a témához. Szerencsétlen dolgoknak tartom, hogy ezt is, ahogy sok minden más, a társadalmat megosztó témát a konzervatív és a liberális világnézet szembenállásával mosták össze. Az egyházra most nem térnék ki inkább. Magáról a terhességmegszakításról csak a nő dönthet, az ő testéről van szó, az ő szenvedéséről, esetleges indokairól. Rákényszeríteni egy nőre az ellenkezőjét mocsok dolog, és nem is szabad. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem beszélheti meg párjával, családjával, bárkivel, de kötelezni erre biztos nem lehet, ez az egyén szabadságának sárba tiprása lenne. És itt szokott elakadni a dolog, az egyén fogalmán. Továbbra is égető kérdés, hogy egy magzat egyénnek minősül-e. Erre akkor fogunk tudni választ kapni, ha brit tudósok felfedezik a lélek képletét, addig azonban ha tetszik, ha nem, az abortusz az anya döntése marad.

Ráadásul Szlovákiában messze nem ideális a helyzet, ami a családon belüli erőszaktevések számát illeti. Emellett, a férfi dominancia-okozta szégyenérzet miatt sok nő nem fordul orvoshoz, tanácsadóhoz. Rengeteg oka lehet annak, ha egy nő az abortusz mellett dönt, és ezt törvényekkel vagy felvonulásokkal megváltoztatni nem lehet, pontosabban nem szabad.

Egyetlen dolgot talán meg lehetne lépni. Én sosem éltem át hasonlót, de nem hiszem, hogy a váróteremben ücsörgő nők és párok vihorászva és fütyülve várják a beavatkozást. Ez egy borzastó érzelmi teher lehet, az elejétől a végéig, és nagyon fontos, hogy a meghozott döntés helyes legyen évek távlatából is. Ha már a honatyák csökkenteni szeretnék az abortuszok számát, tegyék lehetővé (kötelezővé?) a beavatkozás előtti professzionális tanácsadást. Magyarán, mindenki ingyen és bérmentve abszolváljon egy rövid beszélgetést egy pszichológussal/terapeutával, majd ezután hozza meg döntését, kiszűrve ezzel azokat az eseteket, amikor hirtelen felindulásból vagy információhiány következtében keresi fel a nő/pár a klinikát. De ismétlem, kibicnek semmi sem drága, a fent leírt sorok csakis az én szubjektív véleményemet tükrözik, nem tudom hogyan reagálnék, ha rólam lenne szó.

Mindenesetre egy dologban azért remélem megegyezhetünk: ne dühös férfiak, politikusok, papok és fasiszták döntsenek arról, hogy egy ilyen borzalmas helyzetben miként viselkedjen egy nő. Remélem, ezek az idők hamarosan elmúlnak.

70889870_2688349341199951_823640372205846528_n

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s