A szlovák demokratáknak szükségük van Bugárra (Michal Havran)

Az írás Michal Havran, a SME.sk portálon megjelent “Slovenskí demokrati potrebujú Bugára” című véleménycikkének szabad fordítása. Az eredeti cikkért katt a linkre.  

Amikor Szlovákia népének morálisan gondolkodó része éppen tüzet okád, akkor egyszer csak mindenki a választóit eláruló hazug lesz. Persze, ez nem érvényes Igor Matovičra, hiszen Igorral számolunk. Az már mellékes, hogy úgy viselkedik, mint egy felizgult prédikátor a pünkösdi ünnepségen, ráadásul senki nem dobta el eddig a mankóját, és kezdett el járni. Ismétli önmagát, de mi emlékszünk, hogy ő volt az az ember, aki ördögűzőket, melegverőket, vallási szekták teljes palettáját vitte be a parlamentbe. Vele számolunk, vele számolnunk kell, mert aztán már csak Boris Kollár marad, és olyan belépőjegyet még senki nem adott ki, amely meggyőzte volna a politikai kegyelem-osztogatókat, hogy Boris csatlakozhatna hozzánk, Szlovákia derék embereihez.

A szlovákiai magyarok fiatalabb generációja nem érdeklődik az etnikai politizálás iránt, lényegesen nagyobb ambíciói vannak annál, mintsem munkát találjon a Fülek-Somorja útvonalon, és tudja, hogy a csallóközi magyarral még Budapesten sem olyan egyszerű. A szlovákiai magyarok azonban kellenek a Parlamentbe, kellenek a törvényhozásba, és eklatáns példái annak, miként kultiválja az európaiság a vadabb hazai körülményeket. Bugár Bélát természetesen lehet tiszta szívből gyűlölni, pont ahogy Procházkát gyűlöltétek. Persze már csak azután, hogy őt is hasznos tanácsokkal láttátok el és büszkén hordtátok az arcával fémjelzett kitűzőket. Számotokra áruló lett, annak ellenére, hogy tudtátok: más forgatókönyv nem létezett. Bugár részéről talán igen, azzal a különbséggel, hogy Andrej Danko úgyis ott lett volna, ahol most van, ha minden úgy alakul, ahogy ti elképzeltétek. Mondom ezt azért, mert mára már mindenki elhatárolódott valakitől, mindenki kizárta valakivel az együttműködést. Tessék parancsolni, nem gond, de eljön február 29-e és rájöttök, hogy Béla százalékai bizony hiányozni fognak, kivéve, ha nem fognak hiányozni, mert Sulík mintájára éppen lemondtatok a hatalomról. Akkor fogtok rájönni, hogy Bugár Béla még mindig az európaiság képviselője, sőt a Progresszív Szlovákia egyes tagjai az ő listáján szerettek volna szerepelni, mielőtt beálltak volna Procházka mögé. Arra is rájöttök majd, hogy a Rudo Chmel, Hunčík Péter és Szigeti László által fémjelzett projekt talán a legfontosabb projekt volt a modern szlovák politikatörténelemben. Az identitásunk eredője, az együtt létezés foglalkoztatta a pártot, eliminálta az etnikai felsőbbrendűséget és az egocentrizmust, egy pártba tömörítette a történelmi sérelmeket áthidaló elemeket.

A történelmünk a tét

Persze, ez ma már nem fontos, a gyengeelméjűeknek elég maffiát! kiáltaniuk, akár százszor is naponta. A februári voksolás azonban nem csak a maffiáról és a gyilkosokról szól majd, hanem a közép-európai választásokról, a történelmünkről is. Vagy akár arról, milyen harcok várnak minket a gyengülő Orbán Viktor által fémjelzett Magyarországgal szemben. Olyan idők jönnek, amikor Magyarországon úrrá lesz a kontroll nélküli őrület, amikor magyarjaink számára kötelességünk lesz oltalmat és menedéket biztosítanunk, mindezt a történelem tengerének jobbik partján. Ez azonban nem fog sikerülni, ha Slota szótárát használva árulóknak és köpönyegforgatóknak nevezzük őket. Nem fog sikerülni, ha Dél-Szlovákiát nem tudjuk egy modern európai régióvá építeni, és semmi sem gyengíthet meg minket annyira Trianon 100-ik évfordulóján, mint az, hogy ha elutasítjuk magyarjainkat. Ha listácskákat kezdünk létrehozni a hazai politikai „tinderünkön” (főleg olyan időkben, amikor a sovinizmus és a nacionalizmus újra erősödik), ha mindenkit ki akarunk zárni, akinek érdeme, hogy Szlovákiából eltűnőfélben van a primitív magyarellenesség, ha úgy gondoljuk, hogy a DS-szel (Demokratická strana) menni fog, de a Híddal nem, akkor bizony tévedünk.

Hasonlítunk, közel állunk egymáshoz

Az európai helyzet rosszabbodhat, a mentalitás nem változik olyan gyorsan, mint az új operációs rendszerek háttere. Tudnunk kell azonban, hogy a Threema alján tanyázó pöcegödör okozta traumák mellett ez az egy nem veszélyeztet majd minket. A szlovákiai magyarok úgy döntenek majd, ahogy döntenek, és ez nem diszkriminálhatja és nem taszíthatja a feledésbe őket, hiszen pont ők az a racionálisan gondolkodó százalék, amelyre szükség lesz a végső matekozáskor. Ők az a csoport, amely 89` novemberétől mindvégig az igazságosság és a jog oldalán álltak, hiszen érzik a veszélyt (akárcsak más kisebbségek). Mint mindig, amikor egy ország az összeomlás szélére kerül, az elsők, akik megfizetik az árat, a kisebbségek. Mielőtt tehát egy következő facebook posztban támadnátok, ne felejtsétek el, hogy a magyarok nem egyszerű politikusok, akikre köpködhettek, mert nem teljesítik az általatok felállított morális feltételeket. (fura módon Matovič teljesíti, szerintetek)

Erős kötelék van köztünk, összetartozunk, jobban, mint hinnétek. Márai Sándor emlékirataiban (amely cseh fordításban is megjelent „Chtěl jsem mlčet“ címen) pontosan rámutat a szociális hátrányokból fakadó megaláztatásokra, amikor is a Monarchia idejében az egyszerű emberek nevetség tárgyává váltak az arisztokrácia szemében, nemzetiségtől és nyelvtől függetlenül. Sokkal több a közös bennünk, mint az, hogy mindannyian szeretünk síelni.

Ez a szlovák-magyar kísérlet, a kemény budapesti nyomás és a kinyomozandó botrányok mellett, kulcsfontosságú szerepet játszik a mečiari Szlovákia utáni fejlődés sikerében. Ha tényleg Szlovákia újraépítése a cél, Bugár projektje és az őt körülvevő, a „nagymagyarországi szerencsétlen sors” ellen küzdő, fiatal generáció igenis szükséges a szlovák politikában. Ellenkező esetben a „nagy morális forradalom” átalakul, bosszúval átitatott számlák behajtásává, ügyes emberek félresöprésévé és egy újabb szégyenfolttá törpül. Ezt, mint tudjuk, már nem engedhetjük meg magunknak. A jó évek ugyanis már rég mögöttünk vannak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s