A modern (örök) fasizmus definíciója

Umberto Eco 1995-ben, a New York-i Egyetemen tartott vendégelőadása után egy cikket közölt a New York Review of Books magazinban, ahol tizenöt pontba foglalta össze az újkori vagy „modern” fasizmus definícióját. Ez a rövidített verzió máig érvényes. Most, amikor gombamódra nőnek ki a földből az újabbnál újabb pártok harcot hirdetve az elit, a rendszer és a korrupció ellen, különösen fontosnak tartom, hogy felhívjuk a figyelmet egy fasisztoid párt összes jellemzőjére. Miért? Mert hatalmas különbség van azok között, akik tényleg az igazságért harcolnak, és azok között, akik csak egy öltönnyel és nyakkendővel próbálják álcázni igazi mivoltukat. Nem kimondottan a létezésükkel van gond, hanem hogy a társadalom egy (növekvő) része a voksával teret és legitimitást biztosít az általuk hangoztatott ideológiáknak. Arról nem is beszélve, hogy hajlamosak lettünk könnyelműen bánni az olyan szavakkal, mint a „fasizmus”, a „náci” vagy az „1488”-as szám.

bundesarchiv_bild_146-1969-065-24_munchener_abkommen_ankunft_mussolini-wr

Szerintem az iskolákban sem dátumokat kellene a gyerekek fejébe tömni, hanem talán érdemes volna megvizsgálni a folyamatot, ami Hitler és Mussolini hatalomra jutásához vezetett. A jelenlegi európai (szlovákiai) helyzet kísértetiesen hasonlít az akkori németországi és olaszországi viszonyokhoz. Az emberek vagy nem rendelkeznek elegendő információval, vagy már elfelejtették, mi zajlott le 70 éve a világban. Pontosan ez a párhuzam késztetett arra, hogy ezt a bejegyzést megírjam.

 

A fasizmus és a fasiszta pártok tünetei

1.A hagyományok kultusza, nemzeti és faji származásra összpontosítva

Kotlebáéknál az értékek listáján kétségkívül a nemzeti büszkeség tanyázik a legmagasabb helyen. Az egyetlen igaz szlovákoknak tartják magukat.

2610868_1200x

2.A modern diverzitás elutasítása, a tudomány a háborút szolgálja és az állam alárendeltje.

A multikulturalizmus az ĽSNS legnagyobb mumusa. Félnek az ismeretlentől, és ezt a félelmet (xenofóbiát) gyakran agresszivitásba csatornázzák (Milan Mazurek). A definíció másik felét jelenleg bizonyítani nem tudjuk, ugyanis hatalmon még nem voltak, bár láttunk már óriásplakátokat, amelyeken ez a mondat szerepelt: „Államosítjuk a stratégiailag fontos cégeket.”

Mazurek-reve

3.A cselekvés bűvölete és az anti-értelmiség

A provokáció és a társadalmi igényt teljesen nélkülöző önkényes akciók szerves részét képezik Kotlebáék fegyverarzenáljának. Illúziót hoznak létre, miszerint jelenlétük és tenni akarásuk azonnal megold minden általános vagy akár helyi problémát. Gyakran félkatonai egységként jelennek meg. Az értelmiség iránti gyűlöletük pedig nyilván abból fakad, hogy a tagok és szimpatizánsok döntő része nem rendelkezik felsőoktatási végzettséggel, nem láttak világot, vagy éppen az alacsony IQ-szintjük miatt hajlamosak elutasítani még a tényekkel alátámasztott állításokat is. Intelligens emberek közelében kényelmetlenül érzik magukat, ezért nem is keresik a társaságukat.

494948f3f70b6f49a5644ad6aba3fd58 (1)

4.Az egyet nem értés, mint árulás

Mivel nem vagyok a pártstruktúra tagja, így nyilván nem láthatok bele ebbe a szegmensbe. Nem tudok példát felhozni erre a tünetre, hacsak Milan Špánik nem véletlenül lépett ki a parlamenti frakcióból, majd később a pártból is. Azt, hogy ez nézeteltérés vagy a képviselő taktikázása-e, jelenleg homály fedi.

6026749_1200x

5.A másságtól való félelem, rasszizmus és bevándorlásellenes politika

Véleményem szerint ezt a pontot nem kell különösebben magyarázni. Kotlebáék egyáltalán nem rejtik véka alá, hogy a sötétebb bőrszín vagy egy másik vallás számukra megbocsáthatatlan bűn.

resized_0a000002-a614-86c1

6.A középosztály megszólítása, megmozdulások az alacsonyabb osztályok és bevándorlók csoportjaival szemben

Ezt a tünetet elsősorban Donald Trump Egyesült Államok-beli kampányában fedezhettük fel. Szlovákiában Kotlebáék az alacsonyabb munkásosztály tagjaiként festik le magukat, képviselni szeretnék a dolgozó, de szerényebben élők csoportját, akik főellensége az elit és a vagyonos értelmiség. A legalacsonyabb szociális csoportok elleni megmozdulások gyakoriak, bár Kotlebáék hajlamosak nem ide sorolni a szegényebb nem-roma polgárokat.

38954559_1896052657117784_6836840615217463296_n

7.A marginalizált társadalmi rétegek haragjának és frusztrációjának kihasználása

Kotlebáék számos megmozdulást szerveztek már Szlovákia-szerte. Az egyik leghíresebb ilyen megmozdulás Rozsnyótól pár kilométerre, Krasznahorkaváralján zajlott. A helyi romák lakta telepre teherautókkal és kotrógépekkel érkezett „tisztogatás” céljából. A párt mögött rejtőző (állítólag pozsonyi) profi kampánystáb mesterien használja ki/fel az ilyen helyzeteket, gyakran visszaélve az emberek érzelmeivel és haragjával.

maxresdefault

8.Nacionalizmus, xenofóbia és összeesküvés-elméletek terjesztése

Az előző pontokban részletesen elemeztük az idegenektől való félelmet, a xenofóbiát. Az összeesküvés-elméletek terjesztése azonban nem kell, hogy célzott támadás legyen az ĽSNS részéről. Abból is fakadhat, hogy a párt képviselői, tagjai és szimpatizánsai erősen tájékozatlanok, maradiak, az esetek nagy többségében negatív beállítottságúak. Csakis a hozzájuk közeli médiumokra (facebook csoportok, facebook oldalak, újságok, ál-profilok) tekintenek megbízható forrásként, így nincs késztetésük leellenőrizni egy-egy hír vagy cikk hitelességét. Lásd.: migránsok, Soros

kotleba soros

9.A társadalmi felháborodás elnyomása

Jelenleg ezzel a tünettel nem tudunk párhuzamot vonni Kotleba pártjában. A kormányzáshoz gyengék, tehát amíg nem rendelkeznek kellő hatalommal, nem tudjuk bizton állítani, hogy élnének is ezzel a praktikával. Csak csendesen jegyezném meg, az adott folyamat koronázatlan királya a jelenlegi legerősebb kormánypárt.

10.Az örök háború, mint fegyver egy állandó baloldali forradalommal szemben

A modern fasizmus nem ismeri el az életért folyó harcot, sokkal inkább a harcot, mint életcélt. A pacifizmust így az ellenséggel való lepaktálásként jelöli meg, a Rosszként, hiszen az élet maga a végtelen harc. Ez azonban következményeket von maga után, ezt nevezzük „armageddon-komplexusnak”. Mivel az ellenséget le kell győzni, így eljön egy végső, mindent eldöntő harc, amely után a mozgalom világuralomra tör. Ez a végső megoldás azonban totális békét feltételez. Az aranykor azonban szöges ellentétben áll az örök harc elvével. Ezt az ellentétet eddig egyetlen fasiszta vezetőnek sem sikerült megoldania.

11.Elitizmus

Ebben az esetben az elitizmust a nacionalizmus szemszögéből kell vizsgálnunk. Kotlebáék szemében ez nem a klasszikus értelemben vett országon belüli elitet jelenti, hanem magát a nemzetet. A világ legkiválóbb országának tagja lenni maga a bolygó elitjét jelenti.

KOR_6804-1170x780

12.A hősök és a halál kultusza

Szimbólumok, jelek és a Vezér. Amikor a párt tagjai Marián Kotlebáról beszélnek, nem főnöknek vagy elnöknek titulálják. Az ő megszólítása Vezér, németül Führer. Hitler szintén előszeretettel használt ősi szimbolikát, gyakran motiválta germán hősökről szóló történetekkel katonáit. Kotlebáék, ha nem is nyíltan, de tisztelik Adolf Hitlert, erről árulkodnak a párt tagjainak különböző tetoválásai, a karlendítésről már nem is beszélve. Ami azonban nem titok, hogy Jozef Tiso-t jelölik meg Szlovákia mindenkori történelmének legnagyobb politikusaként. (ha nem számoljuk Marián Kotlebát, természetesen.)

TISO
18. 04. 2017. Bratislava Spomienka na Tisa pri jeho hrobe. Foto: Jozef Jakubco/SME

13.Férfiasság, a gyengék megvetése és a nőgyűlölet

Az ĽSNS tagjai, kiváltképp az alsóbb struktúrák soraiban, előszeretettel fitogtatják férfiúi mivoltukat. A rövidre (kopaszra) nyírt frizura, az erős karakterisztikus arccsont, a kisportolt felsőtest és a kemény nézés eklatáns példája egy örök fasisztának. A gyengébbek nevetségessé tétele mindennapi gyakorlat, akárcsak a női nemre vonatkozó megjegyzések. Persze, ez nem kell, hogy érvényes legyen általánosságban, az idők változnak. A Kotlebát támogatók tábora egyre több nőt, anyukát tudhat magáénak.

hakenkr-sp

14.Szelektív populizmus, amely a Vezérben tükröződik és a „Népakarat”

A szelektív populizmus nem más, mint amikor a kormányzó erő megvonja az egyén jogait, és a nemzetre egy monolittömbként tekint, amely kifejezi az egész nép akaratát. A Vezér mindenki vezére akar lenni, ez gyakran a liberális demokrácia halálához vezet. Kotleba gyakran használja ezt a retorikát, a nép hangja, Szlovákia prófétája óhajt lenni.

2756106_1200x800

15.Zsargon és propaganda, mint a kritikus gondolkodás elleni fegyver

A fasiszták gyakran használnak egyszerű szavakat és jelmondatokat, a mondatok összetétele primitív. Ezzel akarják korlátozni az összetett és kritikus gondolkodást. A jelenlegi modern politikai kultúrában sajnos ez egy általános probléma még az ún. standard pártok esetében is. Másrészt azonban soha nem volt ilyen erős befolyású (főleg orosz) propaganda, mint a jelenlegi érában. Az Orosz föderáció közvetve és titokban pénzeli az ĽSNS-t, álprofilokon, újságokon és egyéb médiákon keresztül, instabilitást, bizonytalanságot és káoszt okozva. Ez az alternatív valóság gyakran a szélsőséges pártok karjaiba kergeti a bizonytalan választókat.

7f000001-3b79-661b

 

Az én nevem Morvay Péter. Immáron nyolc éve aktív tagja vagyok a Híd pártjának, kollégáimmal gőzerővel azon dolgozunk, hogy társadalmunkat egyre csak előrébb segítsük. Azt akarjuk, hogy Szlovákiában jó legyen élni. Fiatal korom óta harcolok a szélsőségek, a kirekesztés, a gyűlölet és a xenofóbia ellen. Véleményem szerint már nem sok hiányzik ahhoz, hogy egy élhető, modern társadalom legyünk. Az extrémizmus elleni harc ezért nem csak a programom része, hanem a célom is. Ez a blogbejegyzés azoknak szól, akik úgy gondolják, hogy Marián Kotleba a válasz minden vélt vagy valós problémájukra. Ha hasonló értékeket vallunk, hasonló a véleményünk, örülni fogok, ha február 29-én a 18-as listát választod és a 38-as számú jelöltet karikázod. Megtisztelő bizalmad előre is köszönöm.

2G2B6729

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s