Kétezer-húsz

Egy dologban biztosan egyet fogunk érteni: nem az idei év lesz az emberiség kedvenc 365 napja. A koronavírus okozta sokk folyamatosan alakult át félelemmé, hisztériává, majd később nemtörődömséggé és végül dühhé. Sok más is történt azonban idén, és ha rengeteg pozitívummal nem is szolgálhatok egy ilyen retrospektív írásban, legalább levonom a tanulságokat és kiírom magamból, aminek ki kell jönnie.

Elfáradtunk.

Tíz év után elfáradt Közép-Európa legjobb és legszükségesebb politikai projektje. Nem is az értékek relevanciája vagy maga az üzenet kopott el, hanem a politikacsinálók. Azok az emberek (engem is beleértve), akik 2012 óta nyomtuk és építettük. Rossz döntések, partnerségek és reakciók sora vezetett odáig, hogy most olyanokkal kell egyezkednünk, akiktől a hátunkon is feláll a szőr. Elég lett volna megköszönni a partit még 2018-ban, amikor morálisan már tarthatatlan volt ez a frigy, de sajnos kevesen voltunk, akik így gondoltuk. Igaz, nekünk nem is lett utána vadiúj A8-as, Q7S-es és Q8-as Audink. Mi megelégedtünk a „Faszok vagytok” matricával a homlokunkon. Nem temetek, mert ott még nem tartunk, még égnek lelkünkben a kis rőzse-dalok. De, kétség kívül szar a helyzet.

A vírus.

Cseszegetjük a bolygót, az pedig néha visszacsap kikézből. Mi meg csak pislogtunk, mint a szemafor, amikor már ezrek haltak meg. Idővel pedig kiderült, hogy a COVID-19 nem csak a tüdőt támadja, de a hosszú, négy fal között bezárt hónapok a fejedet és a lelkedet is ugyanúgy kikezdhetik. Rám kimondottan rossz hatással volt (van) a bezártság. Olyan gondolatokat, és a gondolatok következtében végrehajtott cselekedeteket veszek észre magamon, amelyek egyáltalán nem tetszenek. Jaj, arról nem is beszélve, hogy amennyit akartam tornázni otthon, annyit nem tornáztam végül. A tunyaság, a halogatás, a holnapolás és a bezártság okozta állati szabadságvágy elegye nem egy agyserkentő elixír, higgyétek el. Alig várom a vakcinát, és már repülök is.

Apropó vakcina.

A Föld nem lapos. A repülőgépek nem Soros György ledarált testének molekuláit szórják szét Európa felett. Nem halsz meg az 5G-től. A vakcina pedig segít. Kérlek, ne legyetek hülyék, így is szar évünk volt.

Megtaposták.

Nem fogok széleskörű globális eseményekkel foglalkozni, elég nekünk az, ami itt van az országban, és ki-ki saját lelkében. De nem tudok szó nélkül elmenni két dolog mellett, mert mindkettő nagyon hasonlóan kezdődött. Bár míg George Floyd nyakára szó szerint rátérdeltek, addig Fehéroroszországban a demokráciát „csak” átvitt értelemben taposták rommá. Mindkét eset azonban olyan események láncolatát indította el, amelytől a Világ még véletlenül sem lett jobb hely. Ugye, mondtam, hogy nem lesz valami vidám ez az iromány?

6 pozitív és 6 negatív dolog 2020-ból

+ Véget ért a korrupciókkal és mutyikkal átszőtt Smeres kormány regnálása.

Megkaptuk Igor Matovičot és Boris Kollárt.

Családokat csonkított meg egy járvány, amire sokkal jobban felkészülhettünk volna.

+ A társadalom és az orvostudomány összefogott, és megtalálta a gyógymódot.

Bejrútban 157-en haltak meg egy robbanásban, amit emberi mulasztás okozott.

+ A világ legerősebb államában az emberek rekordszámban mentek el dönteni a jövőjükről.  

Ugyanez az ország elveszítette Kobe Bryantet és kislányát egy szörnyű balesetben.

+ A világ egyre nyitottabb a kisebbségekkel szemben. Egyre kevesebben gondolják azt, hogy a más szexuális orientációval élő emberek betegek.

Több, mint hárommilliárd élőlény pusztult el az ausztráliai tüzekben, a koalák pedig a kihalás felé menetelnek.

+ Egyre több nő kerül nagyon fontos döntéshozói pozícióba, nem beszélve arról, hogy profibban dolgoznak, mint a férfiak. (Kamala Harris, Jacinda Arden, Sanna Marin, Zuzana Čaputová)         

Az alternatív igazságok fénykorában 2020 lehetett a csúcs. Az emberek egy részét már nem érdekli az igazság.

+ Ez a sosem látott társadalmi összefogás (koronavírus) reméljük az emberiséget egyfajta restartra, megnyugvásra ösztönzi. Kis fék, kicsit szétnézek és aztán mehetünk.

Egysorosokkal búcsúzom a 2020-as évtől. Megpróbálom összeszedni mindazt, amit ebben a 365 napban észrevettem, tapasztaltam és leszűrtem. Csók mindenkinek, remélem egészségesek vagytok és a következő év sokkal faszább lesz.

Rájöttem, hogy nem lesz belőlem sikeres politikus, mert nem bírom tartani a szám.

A liberalizmus nem szitokszó, ahogyan a konzervativizmus sem.

Ha csak döglesz, nem fogsz lefogyni.

Életem legeseménydúsabb nyarán vagyok túl, miközben el sem mozdultam a Szenci Napfényes Tavak 5. számú strandján található büféskocsi teraszáról.

Na jó, a vízig lejártam.

Nincs olyan, hogy feltétel nélküli szeretet.  

Nem tudtam, hogy ennyire hiányozhat valakinek a mozi.

A „rúško“ az új párkyt horčicával.

Megírtam életem első egyperces novelláját, amit 58 másodperc után ki is törtöltem.

A Heti Hetesnek fontos szerepe volt a magyarországi társadalmi humor szerepében. Nézzétek!

Ne Esterházy Jánost olvass, hanem Esterházy Pétert.

A rekreációs kábítószerek legveszélyesebbike a borovička.

A szlovákiai felső tízezer háromezer fős.

Ha te akarsz lenni a Jolly Joker, és még vigyorogsz is hozzá, ne csodálkozz, ha folyton előhúznak a farzsebből.  

Az ideinél sokkal boldogabb új évet kívánok mindenkinek.  

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s