Gyimesi és a többiek – részlet egy korabeli Pilvax-feljegyzésből

Kern András után szabadon.

Midőn az délelőtt az eső továra is borúsan cseperedett, Gyimesi ugrott az asztal tetejére a Pilvaxban akkor, s nagy rivalgás közepette kiáltotta: -Mit kíván a Magyar Nemzet?!

-Hogy kaptál-e pénzt apádtól – így a Magyar Nemzet munkatársa.

-Kapott ám a kurvanyádat! – feleselt vissza Szíjjártó Péter maga is kardot rántva, s asztalok fölé röppenve, fekete Attilában, kokárdával Versace csontkeretes szemüvegét az asztal mellé hagyván.

-Szabadság, egyenlőség, testvériség! – kiáltotta az MKP egy emberként és mind vállukra emelték Gyimesit. Forró, Berényi, Köpöncei Péter, a régi drágajó Csáky Pál.

Csak Martin Klus államtitkár emelt kifogást: – A kettős állampolgárság egy nagy nulla! – kiáltotta, de hangját elfojtotta a tomboló lelkesedés. Törékeny alakját földre nyomta Hrubík Béla és Cziprusz Zoltán.

Gyimesi szavát lesték csak akkor: – Törvény előtti egyenlőséget polgári és vallási tekintetben, hetenkénti országgyűlést Pesten! – ujjongott, ahogy volt mindenki. Még Világi Oszkár, a pénztárnok is kivette szájából a gittet, amit pedig Lichner és Kolnay bízott rá, hogy folyton rágja a Pál utcai fiúknak.

-Le a narancsingesekkel! – kiáltotta Nagy. Az árulót eltaposták.

-Induljunk hát Landerer és Heckenasthoz! – így Őry Péter. -Kinyomtatni, mit mind akarunk – simogatta nyakkendőjét Menyhárt Józseffel szemben.

-Landerer és Heckenast, kik azok? Gyerünk inkább Molnár és Balog nővéreinkhez, ők is nyomdászok immár! Ha még azok lehetnek.

-Üdvözöllek tikteket otthonomba. Szeretnék röviden és tartalmassan egy témáro kitérni  – próbálkozott Cseh Péter az asztal alól, de őt is visszaküldték a Japán kávéházba.

Óriási volt a zsivaj immár. Duray Miklós arcán nem a szesz, de a forradalom pírja égett.

-Szabadítsuk hát ki Táncsicsot!

-Kocsnert? kérdezte a sarokban settenkedő Fico képviselő elhallván a szót a dörgő tömegben.

-Táncsicsot, nem Kocsnert!!! Gyerünk hát Budára! – így Gyimesi. – A szavamat adtam mindenekelőtt!

-Ki az a Táncsics? dörmögte Fico képviselő szakállát simítva miközben a lázongó, forrongó tömeg – vagy harmincöten – megindult Komáromba az 5-ös Metró tervezett megállója felé.    

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s